Senaste Kommentarer

Top Commenters

Skådespelare som rekvisita?

Inlägg av Embla Sue Panova den 16 februari 2013 i

Onyanserat

Jonas Malmsjö (Foto: Henrik Christoffersson)

Häromdagen fick jag se Pixie Carnations nya video Keep It Coming där Jonas Malmsjö är med. Kom såklart att tänka på hela fenomenet att ta med skådespelare i musikvideos och tänkte lista några exempel som ni kan slöglo på såhär på lördagseftermiddagen!

Vi börjar med att ta en titt på Jonas video. Jonas Malmsjö är ju lite av en exklusiv skådespelare, skulle jag säga, som inte sålt ut sig mig ändå visat att han behärskar både att leverera på Dramaten och spela mördarrobot i en alternativ framtid. Pixie Carnation drar honom ytterligare ett varv och jag älskar’t. I en värld där man kan önska att könet skulle spela mycket mindre roll tycker jag den här han/hon-leken känns så jävla rätt! Videon hade, även utan Jonas, haft ett manus som känns intressant men med Jonas som extra krydda blir det helt enkelt briljant.

Alan Rickman är en annan av mina hjältar, som lyckas spela trollkarl och ändå kännas full av integritet. Här får han åka bil utan förare och kela med coola Sharleen i Texas video In Demand. Den här videon är ju egentligen bara snygg, det finns faktiskt ingenting av det jag gillade med videon ovanför, men, det räcker på nåt vis att det är just Alan för att höja känslan. Hade Sharleen placerat sig i baksätet med nån random medelåldersman hade inte mycket hänt. Och framför allt hade man glömt videon i samma ögonblick som man bytta kanal. (Ja, den här kom på den tiden då Mtv fortfarande spelade musik.)

Fatboy Slims video Weapon of Choice, där Christopher Walken dansar röven av Hollywood, blev så omtalad att Vasakronan gjorde en ripoff och lät Micke Persbrandt svänga sina lurviga. Den tänker vi inte visa. Däremot är originalet så cool att man liksom aldrig glömmer bort den. Hade det varit någon från Dancing with the stars som fått ”rollen” som dansare hade ingen lyft ett ögonbryn.

Robert Downey Jr axlar rollen som Tony Stark/Iron Man med enorm övertygelse, men som megadivan Elton i videon till I Want Love mimar han ganska lågmält till Eltons sång. Den här videon är helt och hållet avhängt på att det är en känd skådespelare som mimar, kolla själva. Nää, Robert, på med järnet istället (men tack för vi slapp se Eltons nuna).

Var är brudarna, då, kanske ni undrar. Vi kan väl börja med Courtney Cox, ni vet hon från Friends? Ni tänkte förstås inte på det då, men nu när man sett mer av henne är det förstås hon som blir uppdragen av Bruce i Dancing In The Dark-videon. Jag behöver väl knappast säga att hon kunnat bytas ut mot vem som helst, men vid den här tiden var hon troligen exakt det också – vem som helst.

I Depeche Mode-videon Halo får man kisa med ögonen för att se det, men om jag gör det (kisar alltså) så får man se Jenna Elfman.

Rolling Stones är ett av mina favoritband, och Bob Dylan är precis tvärtom – bland det värsta nån kan tvinga mig att lyssna på. Men när Stones gör Dylan blir det som när Jocke Berg håller käft och låter Peter Svensson sjunga: magiskt. I Like A Rolling Stone är underbara Patricia Arquette med och bär väl inte hela resultatet på sina axlar, men jag vet när den kom och jag var mitt i min True Romance-förälskelse – då tyckte jag hon gjorde all skillnad!

Konstigast cameoroll i en musikvideo kan ändå Benny Hills roll i Genesis-videon Anything She Does vara. Tydligen hade Genesis behov av en liten knubb-rolig karl och då finns ju egentligen bara ett val. Det här är i alla fall en video som ställer fler frågor än ger svar.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Ingrid

    Och icke att förglömma: Alexander Skarsgård i Lady Gagas Paparazzi och Noomi Rapace i den där nya Stones-låten!

  • Yevonde

    Du glömde heta Goran Visnjic i UNKLE’s Burn my shadow. 

  • Tomas

    Och Leif Loket Olsson i Madonnas Ray of Light. Han kan väl iofs inte klassas som skådis men det var av någon anledning en skitstor grej då det begav sig även om det rör sig om endast någon sekund totalt.

Fler onyanserade inlägg