Senaste Kommentarer

Top Commenters

Skål, Svante, och tack för allt.

Inlägg av Embla Sue Panova den 29 april 2019 i

Onyanserat

Igår dog skådespelaren, författaren, regissören och komikern Svante Grundberg, 75 år gammal. Jag har sett många delningar från människor som kommer att sakna honom. Men nog förtjänar hans kulturgärning en liten text här? Jag tycker det. 

Första gången jag såg Svante var i tv-programmet Nattsudd. Ett program som gick ut på att han och kollegan Björn Wallde kollade på filmklipp med gammal musik, pratade, drack sprit och rökte cigaretter. Och ibland spelade de ett parti kort, sådär som man kunde göra på tv i mitten av 80-talet när man ville underhålla svenska folket.

Jag var nog ganska mycket för liten för att förstå storheten i programmet då, blott 9 år som jag var när det började 1985, men jag vet att jag tyckte mycket om musiken som spelades. Nu tänker jag bara att jag måste kolla in det igen och se hur det har åldrats. Programidén är ju hur det än är alldeles briljant. Kolla själv, om du inte gjorde det när det begav sig.

Rökig jazz och sprit på flaska – now that’s entertainment!

Och vem minns inte Nattsuddsrapen?

Många minns nog Svante som den olyckliga kanotisten i Göta Kanal-filmerna eller som pappa Storch i Sällksapsresan, åtminstone vittnar otalet Facebookdelningar idag om det. Men de har aldrig riktigt varit några av mina filmfavoriter. Däremot har jag sett tv-serien S*M*A*S*H tusen gånger, där Svante spelade Einar Berg, en Björn Borg-kopia som har haft sin storhetstid inom tennisen och nu skulle lära upp den nya generationen spelare, spelade av Måns och Felix Herngren och Peter Wahlbeck. Det finns nog ingen i min generation som inte har gått runt och gjort den berömda Swischt-rörelsen.

Introlåt av då (och alltid) ascoola The Creeps

Einar är lite… ringrostig?

Svante var en ganska lågmäld skådespelare som ändå lyckades spela stort och få fokus – en ganska avancerad konstart. När jag läser om honom och vad han har gjort nu inser jag att han inte alls har varit med i så mycket film och tv som jag trott. Ändå har han lyckats ta en tydlig plats i den svenska underhållningsvärlden och jag tror det kommer att dröja länge innan vi glömmer honom, om vi någonsin gör det.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg