Senaste Kommentarer

Top Commenters

Source Code – Trailer

Inlägg av Alexander Kantsjö den 1 december 2010 i

Onyanserat

"-Fasten Seatbelts... fan jag som just skulle..."

Som manusförfattare så försöker jag att läsa andra manus så ofta som möjligt, oftast amerikanska, delvis för att genom deras rätt och fel lära mig hantverket bättre  men också för att man ibland snubblar över att manus som är lika gripande som en bra bok.  ”Source Code” var ett sådant manus, en riktig ”bladvändare”, jag hittade det på ”Scriptshadow” och sträckläste det. Det var RIKTIGT JÄVLA BRA! Jag blev förbannad över att jag själv aldrig skulle kunna skriva något så genialiskt och oförutsägbart samtidigt som jag jublade över hur fantastiskt det kan bli när allt faller på rätt plats. Då var det fortfarande oklart om det skulle bli film eller inte  och jag bad till varenda gud, känd som okänd, om att någon skulle fatta att det här manuset måste bli film. Strax därefter dök dom första rykten upp om att Jake Gyllenhaal var påtänkt som huvudrollen. Om det beror på mina böner eller inte kan vi lämna osagt, här är i alla fall första trailern.

Jag tycker att trailern hjälper till att stärka min förutfattade mening om att det här kommer att bli bra. Upplägget presenteras tillräckligt tydligt för att vi ska förstå hur världen funkar inom filmens ramar utan att det för den delen bli övertydligt. Vi förstår huvudkaraktärens dilemma och vad han kämpar för.  Hans uppdrag att stoppa nästa bombning läggs fram på ett spännande sätt och dom misstänkta presenteras snabbt där vem som helst kan vara gärningsmannen. Vändpunkten läggs fram på engagerande sätt och kärleken är ju som bekant den starkaste motivationen. Det känns lite som en bisarr variant på Bill Murrays sköna ”Måndag hela veckan” med hela ”gör om, gör rätt”-premissen.

Det finns mycket förutom manuset som pekar på att det här kan bli en riktigt bra film; Regissören Duncan Jones gav oss förra året den enastående ”Moon” och han känns som helt rätt man på rätt plats och han har fått med sig en gedigen Skådespelarensemble. ”Prince of Persia” var väl förvisso inget högvattenmärke för Jake Gyllenhaal trots nyinförskaffade magrutor men ”Donnie Darko” förlåter fortfarande det mesta. Michelle Monaghan har inte hunnit göra några direkt minnesvärda roller ännu men det hon har gjort har hon gjort bra. Vera Farmiga var grym i ”Up in The Air” och välförtjänt av sin Oscarnominering. Sist men inte minst så är det fortfarande ett under för mig varför den överbegåvade Jeffrey Wright inte har fått sitt stora break!

"-Ok, är du med? Stirrleken börjar... NU!!"

Det enda som skulle kunna få mig att tvivla på att det här kommer att bli en dunderrulle är att manusförfattaren Ben Ripleys CV i stort sett bara innefattar  dom två kalkonerna ”Species III & IV”, men eftersom jag har läst manuset så är den variabeln borträknad. Det verkar i och för sig som om dom har ändrat vissa detaljer sedan den versionen som jag läste men på det stora hela ser det ut att vara samma film. Om jag ska säga något negativt om trailern så är det att det låter som om dom har använt ett av dom mest återanvända soundtracken någonsin, men det är en sak som jag lätt kan förbise!

Skrivet av Alexander Kantsjö

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Elin

    Ursäkta min okunnighet, men hur tusan laddar man ner manusen från Scriptshadow? Tack för en superbra sida!

  • @Elin: Tack själv för att du läser vår superbra sida 😉 På grund av upphovsrättsliga skäl så är det tyvärr inte alla manus som går att ladda ner från Scriptshadow, på dom som gör det så finns det alltid en nedladdningslänk längst ner i recensionen. Huruvida Source Code fortfarande går att ladda ner eller inte vet jag tyvärr inte, om inte och du gärna vill ha det så kan du maila till mig så skickar jag det.

    Tjo!

Fler onyanserade inlägg