Senaste Kommentarer

Top Commenters

Spindelmannen – fjärde gången gillt?

Inlägg av Måns Lindén den 16 september 2011 i

Onyanserat

Regissören Marc Webb (!) har sannolikt gjort 2011 års största karriärsklättring. Från att ha gjort den närmast outhärdligt självmedvetna indie-kalkonen 500 Days of Summer har han svingat sig fram till registolen för reboot-filmen The Amazing Spiderman

Det är lite intressant att producenterna, blott 10 år senare känner ett behov att starta om på nytt, trots att Spindelmannen-filmnerna verkligen har blivit sämre för varje gång har de ändå spelat in sinnessjukt mycket pengar. Nu är både Sam Raimi (tveksamt beslut) och Tobey Maguire (äntligen!) ute ur leken och Peter Parker spelas nu av det brittiska stjärnskottet Andrew Garfield.

Det första som slår mig är; har jag inte sett det här förr?

Jo, det har jag. Det verkar nämligen i princip vara samma story som första Spiderman-filmen från 2002: Peter Parker skickas iväg av sina föräldrar, blir en outsider i skolan, kärar ner sig i Mary Jane, blir biten av en radioaktiv spindel, upptäcker sina krafter. Slut.

Det andra som slår mig är att det är en betydligt mörkare ton än samtliga föregångare. Det känns mycket mer grovkornigt och större fokus på karaktärerna, vilka vi första anblick ser utmärkt rollbesatta ut. Synd bara att ingen sa åt Martin Sheen att trycka upp löständerna lite.

Älska dräkten!

Men den största skillnaden är ändå Andrew Garfield. Han är Peter Parker på ett sätt som Tobey Maguire aldrig ens var i närheten av med sin storögdhet och lätt debila uppenbarelse.

Jag älskar den andra hälften av trailern som till formen lånar friskt av Mirror´s Edge med sin hysteriska subjektiva kamera. Jag kan tänka mig att de scenerna verkligen kan komma till sin rätt i det annars så tröttsamma 3D-formatet. Sen är ju dräkten helt fantastisk. Man kan riktigt känna texturen i latex-materialet, och den känns väldigt nära serietidningen.

Mina enda reservation är regissören. Han är trots allt mannen bakom en av de vidrigaste indie-filmerna någonsin. (Christian kommer protestera men han har givetvis fel)

The Amazing Spiderman har premiär 3:e juli 2012Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Bredja

    Jag hade ju velat se 4:an inte en ny etta igen

  • Möbel

    Han kärar inte ner sig i Mary Jane.. Mary Jane kommer inte ens vara med i den här filmen. Get your facts right 😉 

  • Måns Lindén

    Oj. Ett närmast oförlåtligt misstag. Men ändå; förlåt.

Fler onyanserade inlägg