Senaste Kommentarer

Top Commenters

Sverige har fått en ny jultradition

Inlägg av Embla Sue Panova den 8 december 2016 i

Onyanserat

jul

Det här är en blogg om film och tv. Men eftersom vi även älskar böcker, spel och annan populärkultur handlar den ibland också om det, och det skrivs då under ”extramaterial”. Om vi vill sväva ut lite har vi rubriken “onyanserat” att skriva under. Vad man kan skriva där är lite, oklart, men jag antar att det inte är det jag ska skriva nu. Men vet ni. Det skiter jag i. Jag tror nämligen att vissa traditioner ibland måste brytas.

Det har blåst snålt sista veckan. Runt Åhléns, som gjorde en alltför inkluderande reklam och som bara ska vilja tjäna pengar. Runt de som ser hudfärg som något som definierar människor och runt de som tycker att kön ibland bör begränsa. Ämnet är jul men vi vet ju att det egentligen inte alls handlar om var folk gör i juletidens namn. Vår tradition är ju att hatälskar denna högtid och allt som följer med den. Vi skrattar åt de som firar för tidigt och vi skakar på huvudet åt de som håller på för länge – även om väldigt få kör ända till påska numera.

Jag förstår att traditioner finns och att de är viktiga för oss. Vi behöver känslan av att tiden är rund och inte bara går och går för då blir vi otrygga – vad kan vi röra oss emot om saker inte upprepas? Innerst kan man också tycka att traditioner är ganska jobbigt. Det innebär ju krav, förväntningar som sällan införlivas och efteråt känns ofta en tomhet som är svår att beskriva. Att man upprepar samma skit igen året efter beror på två saker: preskriptionstiden – man glömmer under ett år hur man året dessförinnan tyckte att man borde ha gjort, och nostalgin – denna tunga boja som hindrar klart tänkande. Julen drabbar de flesta på ett eller annat sätt, men traditioner är samtidigt personliga och jag vet ännu inte två familjer som firar den likadant.

Men vet ni vad som har hänt på senare år? Utan att ens tänka på det har vi fått en helt ny jultradition. Och det är en som vi verkligen inte ska vara stolta över. Vi har bytt ut diskussionerna kring hur länge man egentligen ska doppa i grytan eller om det är vulgärt att sätta upp staken innan advent, mot en ny. Den handlar om vilka som får vara med. KAN Lucia vara icke-vit, KAN en pojke verkligen få vara Lucia? ÄR det verkligen okej att ta bort rasistiska nidbilder ur barnprogram PÅ SJÄLVASTE JULAFTON DESSUTOM? Vet ni att var och varannan människa där ute låter som Tyko Jonsson, Karl-Bertils inskränkte pappa.

Jag brukar tänka på vad man lärde sig som barn. Att dela med sig, vara snälla och allt det där. Och jag inbillar mig faktiskt att de flesta, som har ett hjärta i kroppen, sitter där kl. 19:20 den 24:e december och håller på sonen? Han som vill göra julen bra – för alla. Ibland undrar jag hur traditionen att tänka på andra, som vi får lära oss som små, är så lätt att bryta. Att vanlig empati så lätt byts ut mot denna mobbningsmentalitet där det till och med är fritt fram för vuxna att ge sig på barn för att de har fel hudfärg. Det andas varken särskilt mycket julanda eller rimmar med hur de flesta av oss är uppfostrade.

I år är det försent. Vi har redan sabbat julen. Den nya traditionen har återigen visat sitt fula tryne. Diskussionerna har rasat i sociala medier och vi får se Zlatan med luciakrona och texten “killar kan visst vara Lucia”. Ja, det var folk på mitt lågstadie hela tiden, ibland var (håll i er nu) ALLA Lucior, what else is new, liksom? Men till nästa år – kan vi inte snälla återgå till våra riktiga jultraditioner? Sluta bete oss som om de här frågorna är ett ämne vi behöver diskutera. Det är bara att acceptera: ja, i Sverige ser vi olika ut och ja, alla kan få vara Lucia. Och vem vet, snart kanske tjejer också kan få vara tomten?
För om inte alla får vara med på julen då kan vi lika gärna lägga ner hela skiten. Då har vi nämligen brutit mot det enda som är gemensamt för allas våra jular, hur vi än firar, det att julen i grunden är ett hoppets och givandets högtid. Och det förstod till och med Tyko Jonsson till slut.

God jul.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg