Senaste Kommentarer

Top Commenters

Onyanserat uppmärksammar Transgender day of remembrance

Inlägg av Embla Sue Panova den 20 november 2014 i

Onyanserat

tdor

Idag firas Transgender Day of Remembrance, som är en minnesdag för transpersoner som fallit offer för våld enbart på grund av att de är könsöverskridande. På Onyanserat struntar vi i vad eller vem du är, vi gillar alla sköna personer. Men det är uppenbarligen långt till att alla tänker som vi, så för att uppmärksamma dagen tänkte vi lyfta lite fina filmer som tar upp ämnet. Är du insatt kanske du blir inspirerad att se om en gammal favorit – och fattar du inte grejen kanske du kan skänka en timme och en halv eller så för att lättare begripa någon annans värld. Peace out och krama varann.

Nånting måste gå sönder – Ester Martin Bergsmarks film om 20-åriga Sebastian och Andreas som träffas i Vitabergsparken och inleder ett passionerat förhållande. Andreas har svårt att acceptera och stå för sin kärlek till en annan kille, men Sebastian känner sig inte som man, utan är egentligen kvinnan Ellie.

Transparent – Hyllad tv-serie där Jeffrey Tambor (som vi kanske mest känner som pappan i Arrested Development) spelar Maura, som hela livet uppfattats som man, och som först på äldre dagar tar modet till sig att ”komma ut” och leva som den kvinna hon egentligen är.

Laverne Cox presents: The T word – Dokumentär producerad och presenterad av Laverne Cox – som spelar Sophia i Orange is the new black och också är aktiv transaktivist och allmänt grym. Dokumentären följer unga transpersoner, som berättar om sina liv och vad det betyder för dem att vara trans. Producerad som en del av MTV:s Look Different-kampanj.

Transamerica: Felicity Huffman från Desperate Housewives spelar Bree, en transkvinna som på äldre dagar får veta att hon har en son. Mycket belönad film som förtjänar varenda jäkla gott ord.

Mitt liv i rosa: Det känns nästan lite klyshigt att kalla dramafilmer för ”otroligt starka”, men det är svårt att inte använda just de orden på fina filmen Mitt liv i rosa. En belgisk berättelse om en ung flicka som möter omgivningens fördomar utifrån sin egen helt fördomsfulla värld.

Boys don’t cry: En av de värsta bioupplevelserna jag haft eftersom jag är otroligt känslig för vanmakt och övergrepp. Den här filmen gör att man vill kasta sina popcorn på TV´n och sen slå till nån. Ska du bara se en film om varför den här dagen behövs kan det mycket väl vara den här du måste se.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg