Senaste Kommentarer

Top Commenters

TV-klubben: Äkta Människor, säsong 2 avsnitt 1

Inlägg av Embla Sue Panova den 3 december 2013 i

Onyanserat

äkta

Så var det dags. Andra säsongen av omåttligt populära Äkta Människor hade äntligen sin premiär i söndags på SVT1. Första säsongen togs emot med öppna armar här i Sverige och gjorde fransmännen så galna att de till och med spottar åt Game Of Thrones för att få se svenskexporterade hubotar. Onyanserats grundare Christopher och Christian ligger bakom de tre sista avsnitten i serien och det är med spänning vi kollegor tar oss an serien i TV-klubben. Och självklart är det: SPOILERVARNING!

Ingrid: Det har gått sex månader sedan första säsongens slut. Hemma hos familjen Engman har den fria huboten Anita nu fått tillbaka sitt riktiga namn Mimi och är inte längre en hushållshubot utan mer som en familjemedlem. Och tonårssonen Tobbes komplicerade kärlek till Mimi har inte svalnat, snarare tvärtom. Sjukt jobbigt att bo i samma hus då… Som hushållshubot har de nu istället Vera, som de fick ta över efter morfar Lennart, som dog i slutet av säsong ett. Också det verkar rätt jobbigt, eftersom Vera är en superpräktig hubot som till exempel klagar på pappa Hans när han småäter mellan måltiderna.

Inger Engman har tyst fått acceptera den officiella versionen av Leos död, och att ”nån kod som gör hubotar självständiga existerar självklart inte”. Men vi får väl anta att hon egentligen inte tror på detta utan bara spelar med? Samtidigt har ett virus börjat spridas mellan hubotar, som gör dem okontrollerbara och aggressiva, och till exempel löper amok på ett tunnelbanetåg. Kommer säkert bli en spännande utveckling av detta under säsongen.

Huboten Bea blev skjuten i slutet av säsong ett och har sedan dess legat bortglömd vid ett tunnelbanespår och laddat ur sitt batteri, men hittas av två banarbetare som laddar upp henne igen. Varpå den ene svinigt nog genast får infallet att tvinga henne till oralsex, men se det var ingen bra idé…för vips, så har det blivit splatterfilm över scenen när Bea bokstavligt talat biter ifrån. Och sedan dödar båda banarbetarna. Helt klar mer blodigt än vad jag kan komma ihåg att det var i förra säsongen, väl? Men jag gillar’t, det är härligt om det blir lite råare och blodigare och mörkare… Eller vad säger du, Embla?

Embla: Ja verkligen! Jag gillade ju säsong 1 skarpt, men nu har det plötsligt skruvats upp till en helt annan nivå. Borta är det trötta gänget som drog runt i skogen en hel säsong (med Andreas Wilson och Eva Rööse i spetsen) och man har valt att fokusera på de ingredienser man verkligen brydde sig om. Och det börjar så svart att man inte annat kan än göra en invärtes ”vågen” av förväntan på resten av säsongen.

För mig är Äkta Människor en otroligt välgjord sci-fi(typ)-serie men det är, som nästan alltid i genren, svårt att låta bli att se paralleller med verkligheten. Råkade kolla in Flashback där alla minst sagt tveksamma åsikter vanligtvis flockas och i det här fallet förfäras man nu över att serien egentligen är förtäckt kommunistpropaganda. Det här med att alla med empati är kommunistiskt orkar jag inte ens kommentera, men jag ser absolut en parallell mellan den hårda synen på hubotar och vindarna från extremhögern som blåser kring oss i verkligheten. Vad tänker du, Ingrid?

Ingrid: Jo, absolut, det är ju det som är det fina med sci-fi, att man kan projicera verkliga samhällsfenomen på det, och samtidigt skruva det ett extra varv och göra det både jätteunderhållande och tänkvärt liksom. Ibland är det ju superskruvad ganska svart humor, som  när Roger går till arbetsförmedlingen och hans handläggare har en hubot-vikarie som robot-likt (no shit..) men med glatt minspel upplyser Roger om att ”för närvarande finns noll arbete på lager ” (inte heller så långt från verkligheten ibland) Roger lackar ur och ringer och söker jobb på Hubattleland istället, som är den nya anläggning som Jonas har byggt upp. Som en paintball-anläggning, med skillnaden att när man skjuter på hubotarna är de programmerade att känna smärta och skrika ut sin ångest. Fy fan alltså.

Silas släpps ut från fängelset och när han kommer tillbaka till skjulet där han haft sin verkstad väntar Odi på honom, men i dåligt skick. Luther ligger dock i ett hörn och ser väldigt kraschad ut. Tråkigt om Luther inte kommer vara med längre! Huboten spelad av Jonas Malmsjö var ju helgalen, jag gillar att det verkligen finns sådana inslag i Äkta Människor. Dock fattar jag inte riktigt varför Odi var tillbaka hos Silas, i slutet av säsong 1 var han ju med på sjukhuset när Lennart (hans egentliga ägare) dog, varför tog inte familjen Engman över honom?  Silas blir värvad till att driva Hubattleland, men visst såg han lite tveksam ut när Jonas visade hur det gick till när man skjöt hubotarna? Han har ju onekligen en relation till Odi, och kanske håller han på att utveckla en annan inställning till hubotar än han haft tidigare?

Bea är fortfarande på jakt efter David Eischers kod, som kan frigöra alla hubotar. Vad hon inte vet är att usb-minnet där hon sparat en kopia nu finns nånstans i röran på Tobbes rum. Bea kommer dock för att besöka Mimi, som är en av få kvarvarande fria hubotar. ”Att uttala orden ”Jag är ett Davids barn” aktiverar din affirmativa strävan” säger Bea till Mimi. Enligt Bea ska Davids barn befolka planeten en dag – ”vi kommer aldrig att dö, vi kommer att härska”. Hon tvingar Mimi att uttala orden. Mimi försöker ta tillbaka det när Bea gått därifrån, men det är för sent, vi ser hur hon aktiveras på något sätt. Men hur, och vad kommer det leda till? Detta återstår att se.

Embla: Ja, det är ju helt klart en hel del dörrar som öppnas i det inledande avsnittet, vilket känns spännande för vad som komma skall. Håller med dig om att Hubbattleland-grejen känns så jävla obehaglig, likaså Bea är läskigt labil och ond. Eh, och jag kan knappt fatta att jag höll på att glömma Jonas superäckliga mask! Något med folk i mask är så överlägset obehagligt. Överlag tycker jag det vilar något mörkt och kusligt över andra säsongen som verkligen tilltalar mig. Söndagarna framöver blir nåt att se fram emot!

Har du missat säsong 1 av Äkta Människor kan du kolla ikapp på SVT Play. Där finns både första och andra avsnittet av säsong 2 för den som inte kan hålla sig.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg