Senaste Kommentarer

Top Commenters

TV-klubben – Homeland s.03 ”Tin Man is Down”

Inlägg av Måns Lindén den 30 september 2013 i

Onyanserat

homeland_wallpaper_3-normal

Homeland säsong 3

Nu testar vi ett nytt format här på Onyanserat. Vi kallar det ”TV-klubben” och här kommer vi följa tv-serier i realtid och diskutera veckans avsnitt. Texterna är inga recensioner utan snarare våra analyser och reaktioner på vad som har hänt. För att få ut något av texterna måste man alltså ha sett avsnittet i fråga. Vi börjar med den nya säsongen av Homeland! SPOILER ALERT!!

Homeland säsong 3 avsnitt 1: Tin Man is Down

Första avsnittet utspelar sig två månader efter den förödande attacken mot CIAs högkvarter. 200 människor fick sätta livet till och genom Abu Nazirs list blev Brody syndabock. Carrie bröt alla tänkbara regler och hjälpte Brody fly landet och han befinner sig nu i Kanada och svävar över första avsnittet likt en osalig ande. Saul är nu chef över hela CIA och hans före detta(?) nemesis Dar Adal (F. Murray Abraham) har fått en större roll. Han representerar allt det som Saul föraktar. Att CIA har gått från att vara en organisation med folk på plats som under lång tid odlar kontakter och allianser, till att bli en mördarliga med radiostyrda drönare till sitt förfogande. Några spontana funderingar:

 • Titeln är en uppenbar passning till Trollkarlen från Oz. Saul är pressad och måste agera på ett sätt han egentligen inte vill. CIAs anseende är mer än naggat i kanten och en PR-seger är absolut nödvändig. Han tvingas så att säga lämna Kansas och efter vissa dubier beordrar han en koordinerad attack där CIA eliminerar sex personer som låg bakom planeringen av CIA-bombningen. Ingen av dessa personer är dock Brody. Och det är Saul plågsamt medveten om – attacken är mer politisk än pragmatisk och syftet är att köpa sig tid. Hur Saul hittar tillbaka till sig själv och sitt Kansas kommer bli ett av säsongens huvudspår.
 • Carrie är kallad till förhör i Kongressen där hon sitter och ljuger om var hon befann sig när CIA attackerades. Att hon har struntat i sina mediciner visas på ett övertydligt sätt när kameran zoomar in på henne anteckningsblock som är fullt med ”maniskt” klotter. Tack. Vi förstår. Carrie stagnerade lite i slutet av förra säsongen och hon blev mer av en jägare än en analytiker. Nu är hon bakbunden av byråkrater och är varken den ena eller det andra. 
 • Peter Quinn är en karaktär som verkar få större spelrum den här säsongen. Han är på plats i Venezuela och utför ett av de sex morden. För att lyckas med operationen tvingas han mörda ett barn – något jag gissar kommer få konsekvenser längre in i säsongen. 
 • Brodys familj har farit illa. När dottern Dana blev varse om sanningen försökte hon begå självmord och hamnade därefter på mentalsjukhus. Brodys fru Jess har blivit förskjuten från alla sociala sammanhang och att Dana skickar nakenbilder på sig själv till sin nya pojkvän lär väl knappast passera obemärkt förbi. Att bilderna läcker ut är väl inte en alltför djärv gissning. 
saul-homeland-top2

Saul

Den första säsongen av Homeland är tv-historia – den var smart, välskriven och oerhört spännande. Säsong två tänjde bitvis lite väl mycket på realismens gränser. Det blev alltmer uppenbart att upphovsmännen även låg bakom 24. Mer action och mindre eftertanke. Den stora frågan är vilken riktning de väljer i säsong 3. Att Saul förråder Carrie inför öppen ridå är onekligen en intressant vändning. Deras relation har varit seriens hjärta och det ska bli mycket spännande att se hur den dynamiken utvecklas. Är det i själva verket så att Saul har genomskådat Carries dubbelspel? Att han ägnar sig åt ett avancerat maktspel för att vinna över henne och tvinga henne att ange Brody?

Brody figurerar som sagt inte i första avsnittet och det är också något av ett frågetecken – vilken roll kommer han spela? När och var kommer han in? Vad vill han? Att Saul agerar tvärt emot sitt samvete kommer givetvis få drastiska följder. Han trivs inte på den mörka sidan och jag ser framför mig en maktkamp mellan honom och Dar Adal där bara en kan överleva. Den underrättelsetjänst och den värld som Saul kände till finns inte längre. Det kalla kriget är över och har ersatts av ett asymmetriskt krig utan slut. För att klara sig måste han liera sig med Carrie och hennes intuitiva analysförmåga men efter det första avsnittet är avgrunden dem emellan bråddjup och allt är dystert.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Greger

  Även om jag inte hunnit se avsnittet än så ville jag bara ge tummen upp för ett väldigt bra initiativ. Trevligt att kunna läsa åsikter även från svensk synvinkel och inte bara från min guru Alan Sepinwall från Hitfix.com.

 • Måns Lindén

  Vad roligt att du uppskattar det Greger! Har du läst Alan Sepinwalls bok The Revolution Was Televised? Mycket bra och insiktsfullt om kvalitets-tv från OZ och allt som följde.

 • Greger

  Ja, det har jag. Mycket läsvärd. Jag har även sett alla serier den handlar om förutom Buffy och Battlestar Galactica.

 • Pingback: TV-klubben – Homeland s.03 ”Tin Man is Down” | Onyanserat - Blogg om film och tv()

Fler onyanserade inlägg