Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad hände med programpuffarna?

Inlägg av Embla Sue Panova den 17 maj 2016 i

Onyanserat

puff2

Jag är från Linköping. För er som inte vet det så betyder det att vi oftast skiter i fotboll. Men hockeyn brinner vi för som Gävlebocken runt lucia eftersom vi har ett eget lag. När jag var yngre var således hockey-VM årets happening och alla jag känner från slätten hade samma inställning: otåliga linköpingsbor med LHC i hjärtat vet ju att den enda roliga sporten är den som det gå fort i. Häromdagen såg jag, när jag slött bläppade bland kanalerna, att hockey-VM är i full gång. Hur kan detta ha gått mig förbi? Och varför har ingen sagt nåt? Vad hände egentligen med tv-puffarna?!

Det är inte bara hockey-VM som har drunknat bland blöjreklam och Anslagstavlor. Det är precis samma sak med alla favoritserier man har. Jag tänker till exempel på nya humorserien Vårdgården på SVT. Inför första programmet gick mellanrummen mellan programmen varma med reklampuffar för serien. Nu hör man inte ett pip. Samma sak är det med allsorts dokusåpor som har premiär, som Masterchef eller Ex on the beach – det är som om det ska räcka med att man får veta att det finns, för sen förväntas man känna på sig, en vecka senare, att det är dags slå på rätt kanal på rätt tid. Men det finns ju inte en chans att jag kommer ihåg vad jag gjorde för en vecka sen – än mindre minns jag vad jag såg på tv, när och på vilken kanal.

puff

Vi behöver nödvändigtvis inte ha hallåor i alla kanaler, även om det är himla trevligt att se vad just de vill rekommendera från tablån. Jag tar alla tips jag kan komma över.

 

I en värld då linjär tv känns lika modernt som batik (eller är det tillbaka igen, i så fall tar jag tillbaka det exemplet) måste vi, som ändå fortfarande har gammel-tv kvar, få påminnelser om att vi har program som vi vill följa. Vår kärleksrelation till olika serier går nämligen fort över. Ungefär lika snabbt som någon hinner säga: ”Ska vi kolla om det finns nån ny serie på Netflix?”.

Den här sortens lösaktighet är såklart ett nytt fenomen. Förr, alltså innan on-demand och streaming, var ju utbudet betydligt magrare, vilket gjorde att det var hyfsat lätt att komma ihåg att Rederiet gick på torsdagar och Black Books på måndagar. Numera minns man inte ens vad Black Books är en vecka efter att man såg det första gången och serier som Rederiet står möjligen på i bakgrunden medan man städar. Man har ju fullt sjå med att komma ihåg om det ens är sagt att det ska komma en ny säsong av Game of Thrones och vem däri som chockartat dog i slutet sist.

Visserligen skulle man kunna applicera ett gammalt trick på ny teknologi, dvs markera i kalendern. Det är ju bara att byta ut överstrykningspennan man hade till Röster i Radio TV-tidningen (ni som är under 35 kan googla det) mot en notification i mobilen via en app. Men fortfarande. Jag behöver ändå bli förförd och uppvaktad inför varje dejt man ska ha – om det nu inte handlar om en sån där allnighter då man komar ner fullständigt och kommer ut först dagen efter.

Nej, om linjär tv ska ha en chans mot seriekomor och jag-ser-vad-jag-har-lust-med-när-jag-vill-streaming behöver den bli betydligt bättre på att fortsätta påminna oss viljalösa och sinnesslöa satar i soffan om vad vi ska se och när vi ska slå på det. Dessutom är det trots allt ett bra sätt att få nys om saker man aldrig skulle ha klickat fram i den oändliga buffén som nya sortens tv-tittande kan erbjuda.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg