Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad händer med spökjägarna?

Inlägg av Alexander Kantsjö den 7 oktober 2010 i

Onyanserat

"Snart kommer jag... eller?"

Har ni precis som jag väldigt starka och på gränsen till fanatiska nostalgikänslor när den kommer till Ghostbusters-filmerna? Har ni längtat efter, hoppats på och i vissa svaga ögonblick till och med bett till vilken gud som än må lyssna att det ska komma en uppföljare till dom numera kultförklarade filmerna? Om så är fallet så ska jag här sammanfatta lite kort dom rykten och myter som jag har hört och läst dom senaste åren om en eventuell uppföljare.

Rykten om Ghostbusters III har florerat ända sedan 1989 och projektet har varit av och på fler gånger än Brangelinas äktenskap. Dom första versionerna av manuset, skrivna av Dan Akroyd och Harold Ramis, verkade handla om spökjägarna i helvetet, eller i alla fall en alternativ version av New York väldigt lik helvetet. Det ryktades om att Spökjägarna skulle tränat nya rookies och att dom skulle ha en uppsjö av nya coola vapen. En manusversion spreds lite under radarn med titeln Ghostbusters: Hellbent. Huruvida detta var en äkta manusversion eller skapelsen av ett övernitiskt fan diskuteras fortfarande.

1999 så avslöjade Harold Ramis att manuset var budgeterat hos Sony för 150 miljoner dollar, en på den tiden väldigt ansenlig summa. I hopp om att skramla ihop budgeten med hjälp av andra produktionsbolag föreslog Ramis att dom skulle sälja en del av varumärket till ett annat bolag, men Sony Pictures vägrade och så föll filmen tillbaka ner i filmlimbo.

"Grabbar... är vi inte lite för gamla för det här?"

Bill Murrays medverkan har varit en ständig oklarhet och han ska tydligen själv ha sagt att han aldrig skulle få för sig att göra en uppföljare eftersom filmandet av Ghostbusters II varit så påfrestande. Senare ska han tydligen ha sagt att han visst kunde tänka sig att medverka men i så fall bara som ett spöke.

2005 under en presskonferens för The Ice Harvest så berättade Harold Ramis  lite mer ingående om hur  plotten för ”Ghostbusters: Hellbent” skulle sett ut. Han beskrev hur Spökjägarna hamnat i en alternativ version av New York som existerar parallellt den riktiga världen. ”But it’s like a film shutter — it’s the darkness between the 24 frames. So we blink alternately with this other reality, which is Hell. So all the Ghostbusters would need to do (to go to Hell) is take themselves “out of phase” one beat. And we create a device to do it, and it’s in a warehouse in Brooklyn. And when we step out of the chamber, it looks just like New York — but it’s Hell.”

2008 påstod Dan Akroyd, till många fans stora förskräckelse, att Ghostbusters III skulle göras helt datoranimerad. ”Då kan vi göra allt som vi vill göra men mycket, mycket billigare”. Han fortsatte med att insinuera Bill Murrays medverkan. Han berättade i stort sett samma story som Harold Ramis gjort tre år tidigare. Strax därefter annonserades Ghostbusters: The Videogame, med alla originalskådespelarnas röster (förutom Sigourney Weaver och Harold Ramis) och det är oklart om det här var vad Akroyd egentligen pratade om. Han har i senare intervjuer sagt att spelet i stort sett är den tredje filmen, mycket av handlingen och händelserna är hämtat från dom tidigare manusversionerna.

"Aaaj! Mitt i ögat!"

Efter att spelet blev en  större succé än vad Akroyd och Ramis förväntat sig och mottogs med jubel från fansen, så började ryktena spridas ordentligt om en tredje Ghostbustersfilm. Sony kopplade i skymundan in manusförfattarna Lee Eisenberg och Gene Stupnitsky (The Office US, Year One) på projektet i samarbete med Ramis och Akroyd. Ivan Reitman som tidigare blåvägrat och ständigt förnekat sin involvering var helt plötsligt med på tåget igen, men huruvida det är som regissör eller inte är fortfarande oklart. Enligt imdb ska han regissera, men det tar jag med en nypa salt.

I slutet på 2008 sa Bill Murray i en intervju att ”såren från Ghostbusters II har läkt” och menade på att Eisenbergs och Stupnitskys nya perspektiv på projektet var en bra idé och att inspelningen av rösterna till spelet hade väckt gamla goa minnen. Sigourney Weaver annonserade att hennes karaktär Dana Baretts son Oscar  troligtvis skulle vara en av dom nya spökjägarna, detta är dock inte bekräftat, men även Dan Akroyd har sagt att en av dom nya medlemmarna ska vara någon speciell.

Så tillslut i mars 2009 så gick äntligen Sony Pictures ut offentligt och annonserade att Ghostbusters III var under aktiv utveckling och som det ser ut i nuläget så kommer den att ha premiär under 2012, men som Akroyd själv säger ”när som helst kan allt bara explodera”. Inspelningen beräknas starta nu i vinter 2010 och originalcasten tycks vara tillbaka, inklusive Sigourney Weaver.

"GHOSTBUSTERS! Duh?!"

Storyn ska fortfarande inkludera nya unga spökjägare, både män och kvinnor, och Akroyd har nämnt nya spökjägarprylar. Bland annat en mackapär som kallas för ”The Neuron Splitter” med vilken bäraren kan hoppa mellan dimensioner genom ett enkelt knapptryck. Han  hoppas på att trean ska bli en ”passing of the torch movie”  och att en yngre generation får ta över och göra grovjobbet i stället för dom gamla Ghostbustersgubbarna. Bill Murray är nu officiellt med efter att han märkt hur mycket intresse det finns hos fansen för en uppföljare och har själv sagt att ”ju mer vi pratade om det, desto mer tänkte jag ’men herregud, jag borde bara göra det här!'”

Så om allt nu går som det ska så kan jag och alla ni andra spökjägar-wannabes därute se fram emot en nostalgiframkallande bioupplevelse någon gång under 2012. För er som inte klarar av att vänta så länge på en ny Ghostbustersupplevelse så kan jag rekommendera den ovanligt välgjorda fan-filmen ”Return of The Ghostbusters” eller köp spelet ”Ghostbusters: The Videogame”.

Skrivet av Alexander Kantsjö

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg