Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad händer med Star Wars Episode VII-IX? – Del 3

Inlägg av Alexander Kantsjö den 20 februari 2013 i

Onyanserat

Det var nu ett tag sedan som jag uppdaterade både er och mig själv med vad som händer med de nya Star Wars-filmerna, och det har hänt en del sen sist. Ryktena är fortfarande många men jag har försökt sålla ut de som verkar vara mest troliga och som har någon form av mer eller mindre trovärdig källa.

REGISSÖR:

Det har väl knappast utgått er som har något intresse av Star Wars att den första filmen i den nya utlovade trilogin äntligen har landat sin regissör? För ungefär en månad sedan blev det offentligt att J.J. Abrams skulle axla jedirocken och föra historien om en fjärran galax vidare på vita duken. Nyheten kom som något av en överraskning då Abrams var en av de många regissörer som i ett ganska tidigt ryktesstadium uttryckte en ganska stark ovilja till att över huvud taget peta på den nya trilogin med en 10-meters ljussabel. I en intervju med Empire Magazine för bara några månader sedan sade han så här: “There were the very early conversations and I quickly said that because of my loyalty to ‘Star Trek’, and also just being a Star Wars fan, I wouldn’t even want to be involved in the next version of those things.”. Enligt Abrams själv så var det producenten Kathleen Kennedy som till slut lyckades övertala honom till att säga ja.

Så här kan det faktiskt också ha gått till!

Det verkar råda ganska delade meningar bland fansen om huruvida det här är en bra eller dålig nyhet, de främsta klagomålen tycks dock kretsa runt det faktum att Abrams även står bakom rebooten av Star Wars ärkenemesis Star Trek. Fientligheten mellan de två fangrupperna är ökänd och de tar alla möjliga tillfällen att boxa varandra under bältet. De mest konservativa Star Wars-fansens starkaste argument mot Abrams inblandning verkar å andra sidan främst handla om hans numera välkända användning av så kallade lens flares, något som gett upphov till flera ironiska internetbilder.

Så här befarar många fans att det kommer se ut.

Jag själv blev överlycklig över beskedet eftersom jag alltid har gillat Abrams verk och älskar hans visuella språk och känsla för spänning och action. Att han dessutom själv är en stor Star Wars-nörd kan väl knappast vara till en nackdel? Han ligger också bakom succéserier som ”Felicity”, ”Alias”, ”Lost” och ”Fringe”, serier där oftast han agerat som manusförfattare, producent och regissör. Han CV som filmregissör är en aning kortare men inte desto mindre imponerande med titlar som ”Mission: Impossible III”, ”Super 8”, ”Star Trek” och dess kommande uppföljare ”Star Trek Into Darkness”. Hans anses som något av en guldkalv i branschen men det tycks inte har stigit honom åt huvudet utan han verkar fortfarande ha en härligt jordad inställning till sitt jobb, han jobbar med det han älskar och det märks. Att mötet mellan Abrams och Kennedy dessutom främst verkar ha handlat om hur viktigt det är att vara trogen mytologin och hur man på bästa sätt förvaltar den i de nya filmerna är ytterligare en glädjande faktor.

Ja det är mycket att hålla reda på J.J. men om någon klarar av det så är det du.

Jag tror att J.J. Abrams är helt rätt man för att blåsa liv i Star Wars igen efter dödsstöten som Lucas själv lade in med den senaste trilogin, något som jag tror att Disney och Kathleen Kennedy är fullkomligt medvetna om är behövligt. Om han ger sig an den nya Star Wars-filmen med samma engagemang och känsla som han gjorde med Star Trek så krävs det i min värld en rejäl katastrof för att det ska misslyckas. Det blir ju hur som helst knappast sämre än Episode I-III i alla fall. Det enda som klingar lite illa är Abrams fullspäckade schema, mannen fullkomligt badar i jobb och det gör att det tidigare utlovade releasedatumet, hösten 2015, kanske kommer att flyttas fram för att han ska hinna med. Kathleen Kennedy hade i och för sig svar på tal när oron väcktes hos fansen och svarade med: ”Our goal is to move as quickly as we can, and we’ll see what happens. The timetable we care about is getting the story”.  Bra svar Mrs. Kennedy!

HANDLING:

Väldigt lite till ingenting är känt om vad den nya trilogin kommer att handla om, men vad som är nästan helt säkert är att den kommer att utspela sig efter ”Episode VI – Return of The Jedi”. Vad som är mindre säkert är om man kommer att ta hänsyn till alla de officiella böcker som utspelar sig efter originaltrilogin eller om man kommer att skapa en helt ny tidslinje. Själv håller jag tummarna för det förstnämnda. Jag har förvisso inte läst alla böcker, de är skrämmande många till antalet, men tillräckligt många för att jag ska ha skapat ett nästan lika starkt känslomässigt band till många av de nya karaktärerna som jag har till de från Episod IV-VI.

Vad jag främst hoppas på är att man ska adaptera Timothy Zahns ”Heir to The Empire”-trilogi, en väldigt trogen fortsättning som utspelar sig cirka fem år efter Episod VI. Zahns trilogi introducerar flera älskvärda karaktärer som smugglaren Talon Karrde, Mara Jade (senare Mara Jade Skywalker) och den fantastiska antagonisten Gran Admiral Thrawn.

Talon Karrde, Mara Jade och Grand Admiral Thrawn.

Trilogin verkar i skrivande stund inte ha översatts till svenska men den finns att köpa på engelsk pocket här på Sci-fi-bokhandeln, jag rekommenderar den starkt till alla därute som vill uppleva mer av det goda. Även om mitt hopp om en filmatisering fortfarande är vid liv så har tyvärr Disney mer eller mindre dementerat detta genom att säga att den nya trilogin kommer att vara en originalhistoria. Dumt tycker jag när de redan har en så bra förlaga att jobba efter. Frågan är om andra kända karaktärer från böckerna kommer att dyka upp i någon form. Han och Leias barn, tvillingarna Jacen och Jaina Solo eller deras yngre bror Anakin? Luke och Mara Jade Skywalker son Ben Skywalker? Den som väntar får se.

Tvillingarna Jacen & Jaina Solo, Anakin Solo och Ben Skywalker.

Något oroväckande så har Disney också annonserat att det kommer att göras fler filmer utöver Episod VII-IX, fristående filmer som tydligen kommer att dyka upp emellan trilogins episoder, filmer som kommer att fokusera på enskilda karaktärer från Star Wars-universumet. Det starkaste ryktet har kretsat kring en film om Jedimästaren Yoda och hans yngre dagar, något som jag personligen inte är vidare intresserad av. Det verkar som att Disney kommer att försöka mjölka så mycket de bara kan från sitt minst sagt dyra uppköp av Lucasfilm, vilket får mig att dra öronen åt mig. Ett av ryktena som kanske låter lite mer lockande är en ”De Sju Samurajerna”-inspirerad historia med jediriddare istället för samurajer, Lucas har ju redan erkänt att mycket i originaltrilogin är inspirerat av Akira Kurosawas filmer så varför inte?

Är det här vad vi kommer att få se?! Hujedamej!

SKÅDESPELARE:

Här finns egentligen inte så mycket nytt att tillägga men det senaste ryktet enligt Latino Review, som tidigare haft rätt vad gällande stora filmrykten, är att det mer eller mindre redan är klart är att Harrison Ford kommer att reprisera sin paradroll som Han Solo. Det sägs att det enda som är kvar att göra innan ett officiellt uttalande är att utforma kontraktet och för Herr Ford att sätta sin kråka på pappret. Ford har tidigare offentligt uttryckt sitt ogillande över Han Solo som karaktär och varit mindre positivt inställd till att kliva ombord på Millenium Falcon igen men regimbytet på Lucasfilm ska ha fått honom på andra tankar.

Även Mark Hamill och Carrie Fisher ska ha fått förfrågan om att medverka men där finns ännu inget mer konkret att berätta, men om Han Solo kommer dyka upp så pekar det ju mot att även Luke och Leia gör det.

"-I'm back! Let's do the Kessel Run in less than twelve parsecs again!"

Det var allt för den här gången men jag kommer att försöka hålla mig själv och er uppdaterade så fort det dyker upp något mer matnyttigt att förmedla. Till dess – Må Kraften vara med er!

 

Skrivet av Alexander Kantsjö

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg