Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad ska filmen heta på svenska?

Inlägg av Christian Eklöw den 10 mars 2010 i

Film Onyanserat

För att vi svenskar ska förstå ska man tydligen översätta den engelska titeln när filmen kommer till Sverige eller i vissa fall ändra till en annan engelsk titel. Här är några exempel som jag finner underhållande.

Original – Översättning

Swingers – Ursäkta, var är brudarna?

Grosse Pointe Blank – Även en lönnmördare behöver en träff ibland

Next of Kin – Dirty Fighting

It Could Happen to You– Polis ger servitris 2 miljoner i dricks

Vi har även en tradition av att ändra titlar så att det blir en serie filmer när det egentligen inte är det.

Mel Brooks filmer blev en serie med ”Det våras för…” filmer även fast filmerna inte hade med varandra att göra. Sen kom Goldie Hawn och blev populär. Då kör vi på ett vinnande koncept: ”Tjejen som visste för mycket”, ”Tjejen som gjorde lumpen” och ”Tjejen som jobbade skift” blev titlarna för filmerna: Foul Play, Private Benjamin och Swing Shift.

Min absoluta favorit är dock när man försökte att skapa en uppföljare som inte fanns. 1989 kom filmen See No Evil, Hear No Evil med Richard Pryor och Gene Wilder. Den handlar om en döv och en blind man som hjälper varandra med deras respektive tillkortakommanden. Den fick  titeln HÖR UPP BLINDSTYRE och det är ju ganska passande faktiskt. Femton år gammal var jag väldigt glad över att jag hyrt den filmen. Problemet är när jag två år senare går och hyr uppföljaren, SE UPP IGEN BLINDSTYRE. Jag stoppar in den i videon och hoppas på lite mer blind och döv fars, men till min stora förvåning är ingen varken blind eller döv. Då är det ju lätt att tro att de har gått till en magisk man som helat dem, men så är det inte. Det är helt enkelt filmen Another You. En film om två helt andra karaktärer som aldrig har haft problem med varken syn eller hörsel.

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Jag vill gärna komplettera med en liten påminnelse om dessa:

  Stir of Echoes – The Secret Sense

  My Blue Heaven – Hur jag lärde en FBI-agent dansa Marengo

  I avdelningen fejkade uppföljare vill jag framhålla The War of the Roses, som blev Den vilda jakten på lyckan – eftersom den hade tre huvudroller gemensamma med Den vilda jakten på stenen (Romancing the Stone) och dess verkliga uppföljare Den vilda jakten på juvelen (The Jewel of the Nile).

 • O

  haha Polis ger servitris 2 miljoner i dricks. Tråkigare titel måste varit svårt att komma på.

 • Morgan: Nu orkar inte jag dubbelkolla om det är så i just det här fallet, men det känns som om Stir of Echoes-exemplet kan handla om att vi i Sverige fått den amerikanska video-titeln. Som ju ibland kan skilja sig från bio-titeln om filmen gick dåligt där. Vilket som det verkar brukar vara förklaringen när engelsk-betitlade filmer får till synes nya titlar här.

 • Fredrik: Nej, jag tror att det var Scanbox som hittade på den nya titeln för Sverige och Danmark. Men du får rätt för att det är en videotitel – filmen gick inte på bio i Sverige utan kom direkt på dvd.

Fler onyanserade inlägg