Senaste Kommentarer

Top Commenters

Veckan som gick.

Inlägg av Embla Sue Panova den 23 april 2018 i

Onyanserat

Förra veckan var det fullt ös på alla fronter i media. Jag tänker lätta på ventilen – och ni ska få lyssna.

1. Dags att stoppa undan kuken.
En blå jättekuk på väggen för att ”ta bort dramatiken kring sex och kön”. I en tid när vi får se erigerade åderpålar i varenda digital vrå, ombedda eller ej (oftast inte), är det knappast något spännande att även behöva se penis blåmålad på en vägg. Vi har ju sett kuken nu ett tag nu, som klotter, när nån pinkar på öppen gata, sittandes på blottare och avporträtterad på diverse dickpicks. Det är liksom inget att se. Stoppa undan ballen nu, vi vet hur den ser ut.

Och dessutom: vill man skapa debatt på riktigt målar man en slak balle. Där har vi ett skav. För vad händer när den ultimata symbolen för manlighet tas bort? Eller helt målas över, för den delen.

2. Dags att sluta klanka på Fredrik och Filip
Det går liksom inte att inte hålla med: vita män har privilegier som ingen annan har. Men en del försöker faktiskt göra lite gott med sina röster. Filip och Fredrik hamnar fortfarande ofta i blåsvädret, trots att de inte längre gjort något man direkt kan störa sig på. Numera tycker jag att det är ganska uppenbart att de brinner för udda typer, folk som går mot strömmen och tar varje tillfälle att slå slag mot både på patriarkatet och rasism. Det märks ju både i deras två filmer och i varenda avsnitt av Breaking News – även om de även kryddar innehållet där med mer lättsamhet.

Det är också intressant att så fort de gör något bra pratas det om att de faktiskt har en hel redaktion bakom sig – och är det något man kan klanka ner på så står de plötsligt ensamma i kritiken. Vill man uppmärksamma män med för stor plattform (vilket jag absolut tycker att man ska) finns det väldigt många andra som syns lika mycket men inte gör ett skit. Lev och låt leva.

3. Dags att sluta bete sig som om vi vore i keyboard mode
Veckan efter att knytblusen blev en symbol och manifestationer anordnades landet över skulle det förstås debatteras. Och som alltid måste vi feminister ställas mot varann. ”Varför gör ni inget för alla i hederskulturer”. I denna Facebooktid, då det är svårt att enas om det finns minsta uns av motargument att greppa tag i – och det gör det ju nästan alltid – finns en bra regel: ställ inte två grupper mot varann. Även om det förstås är viktigt att se de som aldrig har samma arena OCKSÅ, måste kampen ändå föras överallt. Precis det som hände under #metoo. Se gärna de olika förutsättningarna, och var själv först med att slå ett slag för de som glöms bort.

4. Dags att stänga av?
Idag är det tydligen Världsbokdagen. Jag som själv är en vän av rörlig bild och läser för lite ser på mina enorma högar av olästa böcker, men känner ingen skam. Film och tv är ju likvärdiga flykter, vad som än får båten att gunga, tänker jag. Det som kanske kan vara värt att tänka på är all tid vi lägger på fejan och annat. Kanske dags att ta tillbaka tiden och läsa något annat än ytligt bekantas statusuppdateringar om inställda tåg?

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg