Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vi minns Esther.

Inlägg av Embla Sue Panova den 9 juni 2013 i

Onyanserat

esther

När jagvar liten fanns en filmgenre jag älskade att se mer än något annat. Nej, det var inte tecknat och det var inte Disneyfamiljefilm heller. Det var vattenmusikaler. Och den egentligen enda stjärnan i denna genre hette Esther Williams. Jag älskade när SVT hade den goda smaken att någon söndageftermiddag kasta in vattendans på TV-tablån! Allting var liksom en filmisk karamell: färgglatt, glittrigt och storslaget. Det finns ju absolut ingenting att inte älska med att folk dyker upp från avgrunden med smyckade badmössor för att hissas upp i luften på en blomstersmyckad gunga, sådär som man gärna gör.

Den 6:e juni i år dog så Esther, och ärligt talat fick jag veta att hon levde genom dödsbeskedet. Men som alltid när man får veta att nån man följt har dött känns det tråkigt – även om man inte ens vetat att de var i livet.

Esther må ha uppträtt i baddräkt, men hennes talang i vattnet gjorde att Hollywood skapade en helt egen filmgenre bara för henne – och det är väl få andra som kan toppa? Många beskriver henne som en superhjälte, stark och atletisk. Jag tycker det är en förträfflig beskrivning av denna oförglömliga stjärna!

Bakom sig lämnar hon ett filmarv som jag, egositiskt nog, gläds åt förhoppningsvis kan komma att ges ut i samlad volym nu – det har varit svårt att få tag i filmerna. Man vet ju att titlar som Neptuns Dotter, Alla Tiders Simmarflicka och Söderhavets sång inte kan glömmas särskilt länge.

Vi tar och minns Esther en stund.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg