Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vi recenserar de politiska partiernas valfilmer!

Inlägg av Måns Lindén den 26 augusti 2010 i

Onyanserat

Jerry Bruckheimer

Nu är det valtider och det innebär att partierna producerar politiska reklamfilmer. Det tänker vi uppmärksamma och tillsammans med den politiska sajten makthavare.se inleder vi ett härligt samarbete och recenserar politisk film här!

Vad är då politisk reklamfilm? Hur ser den ut? Kombinationen politisk flathet, konsensus-kultur och att budskapen endast marginellt skiljer sig åt nuförtiden gör filmerna väldigt lika. Efteråt får man verkligen anstränga sig för att komma ihåg vem som var avsändare.

Det är som med filmer producerade av Jerry Bruckheimer (Armageddon, Pearl Harbor, Bad Boys m fl). Då är regissören som hyrs in habil och säkert finns ambitioner att göra ett personligt avtryck, men när Bruckheimer står och kliar sig i skägget efter en till synes lyckad tagning vet man att det i slutändan blir som han vill ändå. Regissören som en gång gjorde spännande avantgarde-filmer på filmskolan gör nu cyniskt franchise-foder för en publik som vill bli matad med sked. Politikern som en gång stod på barrikaderna sitter nu med en avslagen Ramlösa och kohandlar med rasister i ett dystert konferensrum i Landskrona kommunhus. Samma resa, olika personer.

Så precis som med amerikanska blockbusters handlar politisk film om att hitta minsta gemensamma nämnare. Och det är så filmerna bör bedömas. Vi skapar därför ett tillfälligt ”Bruckheimer-index” och betygsätter filmerna utifrån det, men vi kommer även titta efter hur pass mycket ”Roy” filmerna är, eftersom Roy Andersson, med sina filmer för socialdemokraterna 1985, var den sista som gjorde politiska filmer med lite stake i.

En sak är i alla fall säker; såna lugna filmer som Dale Peterson nedan gör kommer vi tyvärr aldrig se i Sverige.

Så gå in på makthavare.se eller klicka här för att se vad vi tycker om Folkpartiets filmer.


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Hank

    Lugn vet i fasen. Lika uppstyckad som ett Hans Fahlen-intro. Kan ungefär memorera en mening i taget. Förmodligen är han vassare än så, vilket jag tror, men det känns som om att bli knockad var 3:e sekund vilket kanske också är baktanken.

  • Micke

    Jag tycker den här valfilmen är bättre

    http://www.youtube.com/watch?v=oArFoAj_RbQ

Fler onyanserade inlägg