Senaste Kommentarer

Top Commenters

Viggo med vildmarksskägg

Inlägg av Måns Lindén den 29 april 2016 i

Onyanserat

Captain1

Viggo and the Weird

Captain Fantastic, regisserad av Matt Ross, var en de mest hyllade filmerna på Sundance tidigare i år. Filmen är ett litet lyckopiller som cyniker bör undvika till varje pris. Sägs det. Jag har ju för bövelen inte sett den. Men trailern ger i alla fall en fingervisning om stämningen och tematiken – och jag drar paralleller till både Little Miss Sunshine och The Beasts of the Southern Wild (eventuellt den bästa filmen som kommit på 2000-talet). Beasts ligger för övrigt på Netflix, så se den om du mot förmodan har missat den. Fortfarande inte övertygad? HÄR kan du läsa varför du MÅSTE se den.

Nog om det. Och nog med versaler. Nu ska vi prata om Viggo.

Viggo Mortensen sportar alltså ett frodigt naturskägg och tillsammans med sig frun och sex barn har de skapat sig en egen existens utanför samhället. Men det är ingen sektverksamhet med tillhörande bunkermentalitet. Barnen uppfostras till att bli fria individer – om än inom en vänsterkontext. Julen är avskaffad till fördel för Noam Chomsky-day och Kapitalet av Marx prioriteras framför Twilight-trilogin.

Problemen uppstår givetvis när familjen pga yttre omständigheter tvingas återvända till civilisationen. Men den krocken hanteras enligt förhandssnacket väl. Det är väldigt lätt att gegga ner sig i sentimentalitet och lyteskomik á la nybakade Americana-regissörer med storstadsperspektiv. Trailern avslöjar i vanlig ordning alldeles för mycket av handlingen men det spelar mindre roll. Jag tror på Viggos integritet och omdöme. Det här blir toppen.

Captain Fantastic har amerikansk premiär 6 juli

 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg