Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vissa skådespelare föds onda. Eller?

Inlägg av cpanov den 6 juli 2010 i

Onyanserat

"Ill make gravy out of your little daughter"

Rosalie och Paul Walken stiger in i hemmet i Queens, New York, en regnig dag i April 1943. Dom välkomnas av släkt och vänner. Alla är där för att se på deras nyfödde son – Christopher.

Paul håller stolt upp bebisen, folk jublar och turas om att pilla och känna på det lilla underverket. Christopher ligger helt still. Han rör inte en min. Han stirrar på faster Irene som just nypt honom i kinden lite för hårt. Vanliga bebisar skulle genast börja skrika. Inte Christopher. Han ger henne en blick som säger:  Nyper du mig igen kommer jag tyvärr strypa dig med mina bebishänder.

Jag tror Christopher Walken såg ond ut redan som bebis.

Nej. Christopher Walken såg förmodligen ut som alla andra nyfödda. Skrikig, skrynklig, underbar och luktade sötmandel.

”Ingen föds ond” säger man ju. Det stämmer till viss del. Viss del? Ja…

Låt mig därför få presentera 3 stycken människor som föddes till just det. Människor som garanterat aldrig kommer rädda världen utan bara vilja ta över den och göra oss till slavar:

Peter Greene - smågangster deluxe

Peter Greene har gjort över 50 filmer. Inte en enda gång har han varit snäll. Dom flesta känner nog igen honom som ”Zed” i Pulp fiction. Mannen som var sjukt sugen på Ving Rhames och som satt och trummade på ”the gimps” huvud. Han säger själv att – ”jag har ett jävligt obehagligt utseende. Så det är inte konstigt att jag blir castad därefter”. Han spelar ofta smågangster och om du är gangsterboss behöver du aldrig vara orolig för att han ska hugga dig i ryggen. Hans karaktärer är nöjda med sin position och har inga planer att klättra på karriärstegen. Får han bara tortera ett gäng människor ett par gånger i veckan som inte betalat sina skulder är han mer än nöjd.

Greene har utanför filmens underbara värld haft det jobbigt. Han var under90-talet beroende av heroin och åkte fram och tillbaka till rehab. Han levde med sina roller utanför jobbet och misshandlade folk han tyckte var ”cocky”. När han 1997 åkte fast för crack kokain bestämde han sig en gång för alla. Han skulle bara vara ond på film och mätta sina cravings där.

Jeroen Krabbe - världens sämsta bästa vän

Jeroen Krabbé är ond. Riktigt ond. Han spelar nämligen ofta huvudrollens bäste vän. Och det visar sig alltid att han är inte en bästa vän att lita på. Det hela började med ”Jagad”. Han var Harrison´s bästa polare och högg honom, nej knivmördade, sedan honom i ryggen. Han spelade sedan Gary Oldman´s bästa vän i filmen om Beethoven, behöver jag säga hur det slutade?

Nej.

Krabbé hängde med sin polare Paul Verhoeven från Holland till Hollywood. I Holland spelade han ofta snäll, sympatisk och omtänksam. Hur kunde han få spela något annat än ond, frågar ni.  Holland är ett konstigt land är mitt svar. Amerikanerna såg däremot genast Jeroen´s ondska.

Han har numera tröttnat på att spela the bad guy och vägrar numera konsekvent att göra sådana filmroller. Detta har medfört att hans karriär slaknat av rejält och han numera spelar teater i Holland. Undrar ni vilken roll? Satan. Holland har äntligen fattat.

Clancy Brown - Hades personifierad

Clancy Brown. Min absoluta favorit. Aldrig har ondska varit så komplett. Skulle Satan få frågan om vem han ville skulle spela honom i filmen om hans liv skulle han garanterat säga: Clancy Brown.

Närmare 2 meter lång, iskalla ögon och en basröst från underjorden, är det konstigt att inte Clancy Brown har ett livstidskontrakt med Hollywood att spela skurken i alla filmer som någonsin kommer från drömfabriken. Jag minns hur jag som liten hade oerhörda problem att somna efter att ha sett honom i Highlander som the Kurgan. Hur inledningsscenen i kyrkan fortfarande får mitt blod att frysa.

Jag lovar er att Mr Sidney Poitier var livrädd för Clancy på och utanför inspelningen av ”Skjut för att döda”.

Clancy´s paradroll är ändå Father Justin i Carnivale. Det kan vara en av dom bästa rollprestationerna jag sett i en tv-serie. Ondska när den är som bäst.

Så nej. Jag tror  inte man föds ond.

Men man föds garanterat till att spela ond.

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Anthony Zerbe är ju en annan med liknande karriär. Har läst i en intervju att han själv trodde att det berodde på hans efternamn att han type castas så mycket. Favoritroll är nog som den efterhängsne prisjägaren i Macahans.

  Svensk variant är Tomas Nystedt ifrån hem till byn och saltön (hittade ingen bild på honom tyvärr) men han får alltid spela svin men gör det med bravur!

 • Mats Janson

  Cary-Hiroyuki Tagawa – den asiatiska versionen.

 • Hank

  Älskar Fader Justin. Ondskan är fulländad!

 • Jacques

  Walken är nog inte lika mycket bra skådespelare som han verkar vara en helt magnetisk människa. Det är något med ögonen i kombination med den höga pannan, all uppmärksamhet liksom sugs in till honom så fort han kommer in i bild, vad han än är med i.

  Förövrigt anser jag att John Lithgow bode vara representerad. Helt jävla livsfarlig.

Fler onyanserade inlägg