Senaste Kommentarer

Top Commenters

50 år av katastrofer och panik – 911 fyller år idag.

Inlägg av Embla Sue Panova den 16 februari 2018 i

Onyanserat

Idag fyller det amerikanska larmnumret 911 50 år. Numret man kunde som rinnande vatten innan man kände till vårt gamla 90 000. Därför tänkte jag lista filmer där de tre siffrorna har en avgörande betydelse. Here goes!

The Call
Halle Berry spelar en 911 operatör som får in ett samtal från en ung kvinna som just har blivit kidnappad. Hon dras in i ett ärende som går långt över ett vanligt nödsamtal. En riktigt bra film vill jag minnas. Eller vänta. Var den bra? Jo den var fan rätt spännande.

Scream
I början av filmen får vi se Drew Barrymore bete sig sådär som man bör göra när man har en galen mördare efter sig. Tonårsprata i telefon och lalla runt bakom enorma fönster där precis allt man gör syns. När hon väl fattar galoppen är det försent och hon mördas med larmpersonen på andra sidan luren. Under inspelningen glömde dock någon att dra ur jacket så telefonen hon använder i filmen har faktiskt ringt ett verkligt samtal och på andra sidan satt en minst sagt skärrad operatör.

Det finns ju en märklig tillfällighet att 911 också blir 9/11, dvs det datum då två flygplan flög in i Twin Towers i NY. Och om den händelsen finns också en del filmer att se. 

Farenheit 9/11
En film som till och med har fått sitt namn efter det är Michael Moores Farenheit 9/11 som är en kritisk granskning av landet i allmänhet och president George W i synnerhet.

United 93
Filmen utspelar sig ombord på ett av de fyra planen, United Airlines Flight 93, vars mål man tror var Vita Huset  men som tack vare modiga passagerna havererade på ett fält utanför Pittsburgh, Pennsylvania. Grymt regisserad av Paul Greengrass som lyckades göra en film som kändes oerhört gripande, utan att bli smetig.

Lite kuriosa för dig som blev nostalgisk av det där med 90 000. Saxat-ish från Wikipedia efter att jag funderat över hur bra nummer det var att slå när man håller på att dö och liknande.
”Numret 90 000 valdes i en tid då telefoner var stora och hade fingerskivor, och det var särskilt anpassat för Sverige. Till skillnad från de flesta andra länder hade de svenska fingerskivorna siffran nio, och inte noll, sist och numret ansågs vara enkelt att komma ihåg och enkelt att slå även i mörker. Man behövde inte heller hålla full kontroll på hur många nollor som slogs eftersom samtalet kopplades upp då de fyra första hade slagits. En fördel med telefonnumret 90 000 var att den statistiska sannolikheten för att numret genererades av misstag var liten.”

Jag har även försökt hitta info om nollan som larmnummer, tänker på filmen ”Slå nollan till polisen” kommer ifrån, men med liten (eller ingen) framgång. (Filmen hette för övrigt Dial M for Murder, så min teori om att ”0” var föregångarna till 911 verkar ju inte hålla.) Vet ni läsare något om detta?


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg