Senaste Kommentarer

 • andyhally on Hell or High Water – Texasmys från Storbritannien

  Håller med vartenda ord du säger, men skulle vilja säga ytterligare ett par saker. Först, att den här filmen är...
  Posted 8 december, 2016
 • Marcus Sebastian Olsson on Pappor på film

  Vill passa på att tipsa om ett riktigt guldkorn i kategorin farsor på film - Infinitely Polar Bear!
  Posted 26 november, 2016
 • http://aboutmovies.blogg.se on Måndagslistan: Värsta grannarna

  Rolig lista! :)
  Posted 21 november, 2016
 • Emma P on Vi drevar på.

  Så himla bra skrivet! Du har så vansinnigt rätt, inte tusan kritiseras männen på tv för att de har...
  Posted 21 november, 2016
 • Seb Celia on Vi drevar på.

  Det är ett slukhål i sig att tala om kvinnor och män, i vilket ämne det än gäller, i vad...
  Posted 18 november, 2016

Top Commenters

Alan Rickman är död.

Inlägg av Embla Sue Panova den 14 januari 2016 i

Onyanserat

alan

Det händer ju ibland att man får frågan vilken skådis man tycker är snygg eller lite extra härlig. Jag antar att man ska vilja ligga lite med personen man väljer – ja ni vet, den sortens fråga. Jag har liksom aldrig haft någon såndär, som man hyr filmer med bara för att få seeeee. (Och kom nu inte dragande med att jag följer Instragramkontot Tom Hardy Holding Dogs – för ni vet hur tokig jag är i hundar!)

Men två av mina favoritskådespelare som skulle ligga himla bra till om jag hade haft en sån lista är den alltid ascoola Bill Nighy. Och så Alan Rickman – som jag för en halvtimme sedan fick veta har gått bort vid ynka 69 års ålder.

Jag vet inte när min kärlek till Alan började. Men det kan ha varit i samband med briljanta och förbisedda Galaxy Quest där han spelar en avdankad, pompös sci-fi-skådis som enligt utsago borde vara på finteatern och inte sci-fi-mässor, och som kokar över när fansen ropar hans catchphrase ”By Grabthar’s hammer, by the suns of Warvan, you shall be avenged!”.

I samma veva kom Texasvideon In demand, där sångerskan Sharleen och Alan åker bil och är kära. Jag fattade henne precis. Mystisk och stilig i ett, denna Rickman. Och i princip oersättlig i sina roller med all sin utstrålning och udda utseende.

alantexas

Även i Harry Potter gjorde han en roll som liksom ingen annan kunnat göra – som den adamantiumhårda läraren Severus Snape. En karaktär med så mycket halvond utstrålning och samtidig godhet kokande i sig att jag knappt ens efter sista filmen vet om han var på de godas eller ondas sida.

alanseverus

Nej det är det minsta man kan säga. Fuck cancer.

Allt ifrån mystisk trollkarl i Harry Potter, sheriffen av Nottingham i Robin Hood och skurk i Die Hard till stram chef med kärleksbekymmer i Love Actually och domare i Sweeny Todd – Alan tog sig an alla sina karaktärer med samma hundraprocentiga närvaro och lyckades övertyga mig vem han än skulle gestalta. Han hade alltid en pondus och värdighet i allt han gjorde och på något sätt lyste hans kärlek till sitt jobb igenom i varenda liten, och stor, roll.

Alan hade också en helt unik röst som inte gick att ersätta med vem som helst och gjorde många voiceovers, bland annat som Marvin i Liftarens guide till galaxen och i Alice i Underlandet. Uppföljaren, Alice i Spegellandet, blev precis klar och kommer ha premiär under året. Det blev hans sista roll.

Det är många som har ryckts ifrån oss på sistone och jag är verkligen inte den som strösslar med RIP’s. Men i och med nyheten om Alans död kan jag ärligt säga att hans bortgång är en sann förlust för filmskapandet framöver. Han fattas mig redan.

alanseverus2

Snodd bild från ett fan – jag kunde helt enkelt inte låta bli.

 


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg