Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad sägs om lite övergrepp i sagoskrud?

Inlägg av Embla Sue Panova den 22 april 2016 i

Onyanserat

snowwhite

Det är så mycket man inte ifrågasatte eller ens tänkte på när man var ett litet barn. Och när man nu som vuxen inser hur det ligger till blir man nästan lite mörkrädd. Precis den känslan fick jag när jag såg trailern till The Huntsman som har premiär ikväll. Den fick mig nämligen att börja tänka på alla sagor man blev serverad före sänggående som barn – och hur de banade väg för en skadad värld.

Eftersom det numera nästan bara är serier som visas hemma hos oss trodde jag först att trailern till The Huntsman var en DVD-trailer till Snowhite and the huntsman som kom för något år sen. Förvirringen blir dock total när jag, tyst i mitt eget huvud, försöker bena ut vem Snövit egentligen var i sagorna.

Man kommer ju fortfarande ihåg alla dessa sagor ganska bra, trots att det var några år sen man hörde dem sist. Snövit hade dvärgarna (det blir man ju påmind om varje jul om inte annat) och sov i tusen år tills hon blev väckt av en kyss. Ju? Eller? Nej men vänta lite nu, det där känns igen. Var det inte Törnrosa (hon som stack sig, det hör man på namnet) som sov i tusen år? Och blev väckt av en kyss? Detta måste googlas.

Joodå. Det visar sig att i sagornas (åtminstone Bröderna Grimms) värld är det ganska ofta prinsessor (kvinnor) somnar in och hamnar i dvala (tröttsover eller är i lite sådär fyllekoma) och blir väckta av prinsar (män) genom kyssar (oönskat tafsade). Men intressant är ju om man läser på lite om ursprungssagorna, så är de ännu mer brutala. Här talas det om sovande kvinnor som både blir gravida i sömnen, föder barn och ammar. Jamen godnatt då, lille vän och sov så gott? Eller? Nej, inte det?

Även om Grimm gjorde en första gallring från det mest vansinniga verkar det fortfarande vara helt i sin ordning att testkyssa sovande kvinnor för att se om det finns nån slags magic. Det är lite samma som i Hollywood där man tydligen inte ska sluta slicka mule om kvinnan visar att hon inte vill, utan gott och väl kan vara lite envis och se om hon ger vika. Det kallas i folkmun ”tjatsex” men är helt i sin ordning på vita duken. Vi får väl se om historierna kommer skrivas om ifall den nya lag om samtycke införs.

Med feministiska glasögon överlag blir dessa gamla sagor, som en annan matades med, också väldigt märkliga och missvisande. Den lågt stående, smutsiga och städande kvinnan som måste förtrollas av en fe för att duga till lämnar ju inte bara en lite besk eftersmak i munnen – den lär ju ut att det är ingen idé att du ens försöker om du inte ser ut som man ska. Och så dessa kvinnor som tydligen inte kan ta sig för jakten på den rätta själva utan lika gärna bara kunde sova i en glaskista tills den rätte kom och gjorde livet värt att leva. Sån tur att Tinder finns nu för tiden så man kan sitta i soffan och käka ostbågar medan man väntar i alla fall.

Första filmen, Snowwhite and the Huntsman, har fått mycket ros för att den andas feminism. I nya filmen är Snövit knappt med. Om det är bra eller dåligt återstår att se efter premiären. En fördel är i alla fall att ingen behöver få sina sovande läppar tilltryckta av nån prins som inte orkar vänta på ett ”ja”.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg