Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Är sex överflödigt nuförtiden?

Inlägg av Embla Sue Panova den 9 oktober 2013 i

Onyanserat

sex

Det handlar om sex på Onyanserat idag och det är ju en normal del av folks liv och följaktligen något vi får se i var och varannan film på lite olika sätt. Kollar man HBO är det så man med god marginal kan gå och brygga kaffe, passa på att diska den där överjävliga plåten med bränd grillsås inpräntat. Och tittar man på vanlig Hollywoodfilm är det så barntillåtet att man kan sitta med hela tjocka släkten utan att bli generad. Men, ärligt talat, har inte sexscenerna spelat ut sin roll lite? Eller är det bara vi runt 40 som sett nog?

När jag var liten och VHS-en kom var det inte sällan filmerna hette något med ”farligt” och så var det en halvt avklädd dam på omslaget och kanske en inmonterad kniv. Det var sex och våld som var det nya, och med filmer som gick direkt till videohyllan var kvalitetskraven givetvis helt andra. Så även censuren.

Vi var väl i 13-årsåldern när vi med blossande kinder tittade på den kortlivade genren erotiska thrillers. Man behövde inte så mycket för att bli generad. Nu, när forntidssexet i Game of Thrones är hyfsat ocensurerat och pågår så att även en komapatient hinner uppfatta vad som försiggår blir man liksom mest bara trött. Och då och då kan man rasa ifall det känns sexistiskt. Jag måste undra: sitter tonåringarna som vi gjorde och pratar på rasterna om när någon klätt av sig i Twilight eller är utbudet så generöst nu för tiden att sexscenerna inte längre kittlar tittarna? Lite som när en annan väntade på Anslagstavlan för att få se tecknat medan barn idag har kanalpaket med en handfull tecknat dygnet runt.

Eftersom unga nuförtiden inte behöver genomlida 9 1/2 vecka för att se hur en potentiell sexpartner möjligen kan se ut, och vi i medelåldern som sett Bruce Willis bleka röv i poolsexscenen i Color of Night och känner oss mätta efter det – behöver då sex vara en ingrediens som ska locka tittare?

Personligen är det inte bara sällan utan nästintill aldrig jag roas av sexscener. För mig är det lite som i musikaler när folk plötsligt ska brista ut i sång mitt i en handling man kanske brydde sig om. Det blir liksom aldrig något som tillhör handlingen något. Det ska ju vara något alldeles särskilt – ett nytt sätt att visa sex, med lite glimt kanske. Bara något som skiljer den ena nakna kroppen från den andra skulle göra mig glad. Vem vet, det kanske är dags att återuppfinna sex på film? Tills dess kommer jag nog fortsätta se trötta sexscener som en bra anledning att gå ut i köket.

Jag lämnar er som missade inlägget på Facebook i morse med det första exemplet på annorlunda sexscen jag kan komma på. Stillbilds-sex från My Own Private Idaho (På drift mot Idaho) med Keanu Reeves (efter Bill & Ted, före Matrix).

Fyll gärna på om ni vet fler.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg