Senaste Kommentarer

Top Commenters

De tre viktigaste filmerna om Förintelsen

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 januari 2015 i

Onyanserat

schindler_zpse2693aa5

Idag är det 70 år sedan befrielsen av Auschwitz ägde rum. Världen hade ännu inte förstått vad som pågått men sedan hemskheterna uppdagades har man svurit att historien aldrig får upprepas. Så för att påminna oss om hur ondskan ser ut har vi tagit hjälp av filmens värld och listar redaktionens tre favoriter.

EMBLAS VAL: LIVET ÄR UNDERBART

lavita

När jag ser hur tröskeln ”främlingsfientligheten” omkring oss höjs och det som var otänkbart att säga och göra för bara några år sedan plötsligt tar plats blir jag livrädd för att vi närmar oss någon slags upprepning av historien. Så egentligen skulle jag vilja tipsa om något avskräckande, svart och hemskt. Men frågan är om inte det positiva i all skit berör mer. Livet är underbart är filmen där en pappa i koncentrationsläger gör allt för att sonen inte ska förstå vad som pågår omkring de, för at ge honom en chans att komma därifrån utan trauman för livet utanför murarna.

LINDMANS VAL: SCHINDLER’S LIST

schindler_zpse2693aa5

Spielbergs hyllade berättelse om Oskar Schindlers blåsning av tredje riket har lyfts till skyarna som en av tidernas bästa filmer om denna nattsvarta epok i vår långa historia men den har också fått utstå en hel del kritik. Filmen har beskrivits som ”en alldeles för kort och fartfylld skildring av historien” och ”en kommersiell mjölkning av en tragedi.” Det kommer alltid att finnas belackare, det kan man vara helt säker på och det är klart att man kan ha synpunkter på en stenrik regissörs uppsåt. Är han genuint intresserad av att göra ett avtryck och ta ställning eller vill han bara casha in? Personligen tycker jag att Spielberg har lyckats väl i avvägningen dokumentär/spelfilm. Det finns givetvis inte heller något enkelt sätt att hantera förintelsen på film. Du kan inte manipulera historien utan att trampa på ömma tår men du kan inte heller bli för dokumentär i ditt berättande. Då kommer ingen att vilja se filmen. Det är bara att titta på Claude Lanzmanns Shoah, ett nio timmar långt dokument som endast ett fåtal klarade av att se på bio så visst är det lite av ett moment 22.

Skeptiska röster har dessutom höjts kring fotot som, förutom vid ett par korta ögonblick är helt i svart/vitt. Själv tycker jag att valet är perfekt och det bidrar till och ger ytterligare en dimension till realismen.

Schindler’s List ger oss insyn i hur förintelsen gick till men vi får ingen förklaring till varför och hur förklarar man egentligen att människor, människor ursprungligen som vilka andra människor som helst plötsligt kan förvandlas till kallblodiga monster som utan att tveka sätter en kula i nacken på sin barndomsvän? Hur förklarar man att vuxna män med utbildning och normal uppväxt skrattande kan gasa ihjäl en mamma med sitt gråtande barn i famnen? Hur förklarar man det?
Liam Neeson är magnifik i rollen som Oskar Schindler och Ralph Fiennes har aldrig varit bättre. Hans agerande som Kommendant Amon Goeth hade nästan varit parodiskt ond om det inte hade varit för att den tyvärr är helt sann och dessutom kraftigt nedtonad. Han var alltså ännu mer sadistisk i verkligheten.
Spielbergs och filmens styrka är å andra sidan inte att förklara ondskan, nej det är snarare att förklara för oss som varje dag tvivlar på mänskligheten att godhjärtade människor kan existera även i de mörkaste av tider och att godheten alltid segrar till slut.
CHRISTOPHERS VAL: FALSKMYNTARNA
falsk
Falskmyntarna är den sanna historien om Salomon Sorowitsch som är en judisk konstnär som i koncentrationslägret Sachsenhauseningick i nazisternas plan Operation Bernhard. För att rädda sitt eget liv samarbetar Salomon med nazisterna för att förstöra de allierades ekonomi genom att infiltrera falska pengar. Filmens manus är baserat på Adolf Burgers memoarer. Adolf Burger var gruppens ljustrycksexpert som ansvarade för kopiering av sedlarna. En film om den lilla människan och känslan av att gå emot allt man står för, inte bara för att överleva själv utan också rädda sin broder. Filmen såg jag två gånger på bio och blev lika tagen varje gång. Att filmen också vann Oscar för bästa utländska film säger kanske inte så mycket, men jag berättar det ändå om någon därute behöver det som motivation att se den. En ”viktig” film. På riktigt.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg