Senaste Kommentarer

Top Commenters

Debatt: Jared och Oscarn

Inlägg av Embla Sue Panova den 8 mars 2014 i

Onyanserat

jared

Många blev glada över att Jared Leto vann bästa manliga biroll i söndags på Oscarsgalan för sin roll som Rayon i Dallas Buyers Club. Men mycket kritik har också kommit upp eftersom man tycker att rollfiguren, Rayon, som är transkvinna också borde ha spelats av en transkvinna, eller åtminstone en kvinna. Dessutom tycker man att Jareds tacktal mer tydligt borde riktat sig till just transpersoner. Några exempel på texter om kritiken kan du läsa här , här och här. Onyanserat försöker ge sig in lite i debatten och möjligen reda ut lite begrepp.

EMBLA: Jag är en av dem som älskar filmen och blev väldigt glad för att den vann sina priser. Inte bara för att det är ett viktigt ämne och en berättelse ur verkligheten, utan också för att den gestaltar hur illa människor kan behandla varann när det är något de inte förstår (samt en inblick i hur läkemedelsindustrin fungerar – eller inte fungerar). Den här filmen trycker på alla mina känsloknappar med fördomar, maktlöshet och frustration. Jag var flera dagar efter att ha sett den alldeles uppfylld av känslor och tankar, som liksom en ballong kombinerat med en nål bara sprack när kritiken kom.

Jag hade faktiskt inte en tanke på att Rayon borde ha gestaltats av en kvinna när jag såg filmen, mycket för att jag tycker Jared är väldigt övertygande som jag tolkar Rayons transition rent fysiskt och för att jag ärligt talat inte tänkt på problemet med att transkvinnor alltför ofta visas upp som ”utklädda män”. Min första reaktion var att ”det är ju ändå bra att de här frågorna lyfts, det sker alltför sällan” och jag håller fortfarande med mig själv. Men ju mer jag sätter mig in i frågan och problematiken förstår jag att den minoritet som Rayon representerar lever sina liv med enormt mycket fördomar som faktiskt har en chans att bli utsuddade när de väl får utrymme i en stor film. Däremot tycker jag faktiskt inte att Dallas Buyers Club är ett praktexempel på att man behandlat frågan dåligt.

jared

Jared som Rayon.

EMIL: Det är ju två saker som diskuteras här. Den första gäller huruvida rollfiguren istället skulle ha gestaltats av en transsexuell person – eller mer specifikt en transkvinna, eller en MTF (man-till-kvinna), en man som har blivit kvinna, eller är på väg att bli… Hur man nu gör för att bli kvinna…? Ni hör, den binära könsuppdelning gör att man närmast snubblar över begreppen när någonting tycks falla utanför. Den andra saken gäller huruvida Leto tackade ”the transgender community” eller inte?

Vi börjar med första spörsmålet. Jag vill börja med att göra en jämförelse. Analogin är ju vansklig som retoriskt grepp. En jämförelse är ju per definition haltande, man förlorar liksom alltid något på vägen. Men den kan samtidigt belysa en problematik, göra att man ser den i ett klarare ljus. Vi får se om det klarnar.

En vit man skulle aldrig kunna sporta ett ”blackface” i en verklighetsbaserad, realistisk film och få en Oscar för det. Robert Downey Jr och Tropic Thunder är således ett undantag med sitt meta-upplägg. Ingen – psykfallen undantagna – skulle tolerera att Valter Skarsgård spelade Denzel Washington i dennes biopic. Men varför accepteras det att Leto, hur väl han än gör det, spelar rollen som transkvinna? Det poppar sällan upp sådana roller, kanske det hade varit rimligt att en transkvinna hade fått jobbet istället. Hur gott alla i sammanhanget än vill, så är detta tyvärr ett uttryck för den makt som det heterosexuella normsamhället utövar mot och på de som faller utanför. Filmen är jättebra, för övrigt.

INGRID: Min första reaktion när jag såg kritiken mot att en transperson på film spelas av en person som inte är trans (eller cis, som man kan benämna motsatsen till trans) var att jag inte riktigt förstod den. En skådespelare gestaltar ju en roll, det är ju det som skådespeleri handlar om? Men det är förstås att förenkla frågan alltför mycket att lämna det vid det.

Handlar det om erfarenheter, som en skådis som inte är trans därmed inte har? Jag är fullt övertygad om att en skådespelare inte behöver ha upplevt det den skådespelar för att övertyga i sin roll. För det är ju det det handlar om – att övertyga publiken om att man är den man spelar, att det liksom ”är på riktigt”.

Och då hamnar vi i en fysisk aspekt, som väl delvis är det som ditt exempel handlar om Emil – eftersom publiken troligtvis inte skulle köpa en vit person som är ”omgjord” till att spela svart, man skulle helt enkelt inte tro på karaktären för att den ser ut på fel sätt. På samma sätt menar många som jag förstått det att det inte är trovärdigt att en man spelar en transkvinna, eller ännu mer att det är transfobiskt, för att det befäster bilden av att en transkvinna är lika med en utklädd man. Men, en transkvinna som är i början på sin transition (i början på hormonbehandling och inte har gjort någon operation) har väl fortfarande kvar många fysiska attribut som uppfattas som ”manliga”, och då tänker jag försiktigt att det inte är helt taget ur luften om en cis-man spelar denna roll. Jag såg verkligen inte Rayon som man i filmen, jag uppfattade Jared Letos skådespeleri som väldigt övertygande. Men kanske befäster hela rollfiguren, hur hon uppför sig, vad hon gör och så vidare, fördomar om transpersoner, något som jag inte uppfattat? Och då handlar det ju mer om hur rollen är skriven, och det har i alla fall inte jag sett nån kritik om?

Att så många journalister har beskrivit Rayon som transvestit istället för transsexuell (till exempel i Tv4, DN och i Göteborgs filmfestivals program), tycker jag dock är riktigt okunnigt och slarvigt. Transvestit innebär att man klär sig i det motsatta könets klädsel och attribut för att må bra, och är inte samma sak som att man vill förändra sin kropp och sitt juridiska kön, det vill säga ”byta kön”. Det är alltså helt olika saker, och borde inte vara jättesvårt att dubbelkolla innan man publicerar en text, om man känner sig osäker. Detta är ju ett exempel på just okunnigheten och fördomarna som finns.

transamerica

I Transamerica spelar ciskvinnan Felicity Hoffman transkvinnan Bree. En väldigt hyllad roll i en väldigt hyllad film. Se den om ni har missat!

EDUARDO: Jag var den som recenserade filmen här på Onyanserat och jag försökte vara relativt noga med att begreppen blev rätt (om jag har fel i någon formulering så påpeka det mer än gärna, jag är mer än villig att erkänna mina misstag). Jag tänkte likt dig, Ingrid, inte heller på problematiken men har sedan dess försökt förstå den mer ingående hur (främst) transexuella har tolkat det hela och vari problematiken legat. Det finns ju två problemområden som folk tar upp primärt – talet och valet av skådis. Om vi börjar med talet så kan man säga att Jared Leto safeguardade lite genom att be oss tänka på alla som lider där han kanske mer specifikt kunnat tala om de fördomar och problem som transexuella får utstå idag – inget mer med det tycker jag egentligen. När det kommer till valet av skådis så finns det lite olika sätt på hur man anklagar det hela men det primära tycks vara att rollen borde gått till en transexuell person istället (som Emil säger ovan). Håller jag då med? Det är svårt att säga. Jag tycker det är magstarkt att säga att Jared Leto skymfar alla transexuella genom att han i rollen som cis-man tog rollen. Att hela filmen borde gjort ett aktivt ställningstagande för transpersoner skulle givetvis kunnat göras men kan man begära det av filmen? Det hade varit beundransvärt men är det en skymf om den inte gjorde det? Jag är tveksam.

Argumenten emot det hela är att det är en roll och det är just det skådisar gör – de sätter in sig i en roll som utforskar en annan personlighet/karaktär än sin egna (förutom Steven Seagal som säkerligen är sig själv hela tiden). Samt argumentet emot att transcommunityn borde vara tacksamma för att en storfilm tar upp transpersoners roll i samhället. Det sistnämnda är givetvis ett skitargument – att en minoritet ska vara tacksam indikerar inget annat än de har fått något på nåder av en majoritet som samma majoritet tycker ska räcka. Att majoriteten sätter standarden för vad en minoritet ska ha är inte jämlikhet.

Däremot är det första argumentet intressantare – det är inte kritiken emot att Jared gör en dålig roll men samtidigt att en transsexuell kvinnas erfarenhet skulle varit bättre i rollen? Det är inte filmen men strukturen som filmen förstärker som angrips. Det hade varit ett starkare ställningstagande om personen som spelade karaktären varit transexuell men hade filmen blivit bättre? Finns inget som säger det. Har Hollywood eller filmbranchen den moraliska förpliktelsen att göra såna beslut? Det vore bra men nej.

EMBLA: Jag håller helt med dig Ingrid. Jag tyckte att Jared var väldigt trovärdig i rollen som Rayon. Hade hon varit opererad och långt gången i hormonbehandling är det däremot inga tvivel om att det är skamligt att välja en man. Nu framkommer inga detaljer om detta i filmen och därav kommer min skepsis till att just den här filmen skulle vara det klockrena exempel man kanske behöver. Sedan ser jag givetvis det orimliga i att stänga ute en grupp som om de inte fanns, men i min värld skulle jag gärna se transmän och kvinnor få vilka roller som helst. Jag tycker överlag att det är sällan man ser en minoritet gestaltas utan att det måste vara i sak för minoriteten i stort. Alla dessa människor finns mitt ibland oss och det ska inte vara en stor affär.

Håller också med om att det är anmärkningsvärt att inte ens de som själva presenterar filmen kan göra en snabb googling om man nu inte är säker på begreppen. Jag har tänkt mycket på det där med ord – hur viktiga de är. Vi behöver såklart ord för att kunna prata om saker och om folk slarvar med begreppen för att de inte tycker det orden står för är viktigt är det ju för jävla sorgligt. Samtidigt ska jag erkänna, trots att jag har transvänner, att jag inte hört talas om cis innan den här debatten blommade upp. Och då anser jag mig ändå intresserad. Men kanske har debatten om Jared som Rayon och om den där Oscarn ändå fungerat som en påminnare om att anstränga sig och tänka till samt blivit en möjlighet att fördjupa sina kunskaper i en värld man kanske inte haft inblick i tidigare. Och nu pratar jag inte om skillnaden mellan att vara transvestit och transexuell – den skillnaden borde inte ha undgått någon.

Talet, då? I min värld är det få han inte skickar sina tankar till, men ändå var det ganska tydligt att det riktade sig till människor som inte blir accepterade för vilka de är och vilka de älskar. Det innefattar ju så många och med tanke på det klimat som råder i världen just nu känns det viktigare än någonsin att måna om att ALLA ska få äga de två rättigheterna. Sen hade det ju varit jävligt stort om Oscarn gått till Jared för bästa kvinnliga biroll, tycker jag.

laverne coxe

Laverne Coxe som Sophia Burset i Orange is the new black. Ett av allt för få exempel där en transperson spelas av en skådis som själv är trans.

EMIL: Ingrid, nej, jag menar inte att det handlar om trovärdigheten. Utan snarare om representation, rättvisa och jämlikhet. Dallas Buyers Club bekräftar transsexuellas underlägsna position genom att rollen inte tillsatts med en transkvinna. Egna verkliga upplevelser som bidrar till ett trovärdigt porträtt är inte så intressant – i det här fallet. Jag tvivlar inte på att Leto har spelat rollen på ett av de bästa sätt som går.

Eduardo, filmen är nog så bra den kan bli. Kanske hade den kunnat bli bättre, eller sämre, med en transkvinna  i rollen som Rayon. Det får vi aldrig veta. Men jag tycker inte att det är där man ska lägga fokus. Utan snarare fokusera på vad rollbesättningen är ett uttryck för. Ofta hörs det ju att det inte finns ”kompetenta” kvinnor nog för att utöka representationen i bolagsstyrelserna. Det är ju givetvis bullshit. Det handlar om makt snarare än kompetens. Maktens åsikter och vad som betraktas som kompetens råkar ju också alltid så där lägligt sammanfalla. Visst kan man tänka sig ett scenario där produktionen verkligen inte hittat en transkvinna som kan spela rollen ordentligt. Men jag tror inte att så varit fallet här. Och vad gäller den ”moraliska förpliktelsen”. Jag tycker knappast att man ska låta Hollywood sätta standarder som man (jag) finner felaktiga eller ojämlika. Man ska helt enkelt kräva av dem att de ska agera moraliskt riktigt. Det är därför jag skriver här, nu, även om mina uttalanden bara är en piss i Mississippi. All förändring (av godo) har kommit av kamp där man har krävt saker.

Vad gäller tacktalet, Leto tackar liksom alla – och kanske därmed ingen. Det kan man ju tycka saker om. Kanske borde ”transcommunityn” fått ett större ”shout-out”, men han vill ju ändå gott Leto, även om det blir svepande. Det här scenariot hade i vilket fall som helst aldrig uppstått om rollen tillsatts med just, en transkvinna.

Sedan måste jag bara säga. Man kan knappast låsa in sig och hävda okunskap som ursäkt. Det är upp till var och en att ta ansvar för vad man säger och gör. Okunskapens konsekvens blir ofta elakhet. Även om det inte egentligen är illvilja. Men samtidigt är det inte alltid så enkelt, vi är alla fast i sociala strukturer vars maktanspråk vi ständigt uttrycker, även om många också gör motstånd på olika sätt. När jag skulle skriva den här texten använde jag först begreppet ”transsexuell person”, och det går väl att använda. Men samtidigt buntar det ihop MTF (man-till-kvinna) med FTM (kvinna-till-man) på så sätt att ”olikheter” sorteras under vad som kan betraktas som en tredje kategori kön: transsexuell. Kanske inte heller det önskvärt.

INGRID: Ja, självklart handlar det väldigt mycket om representation här, att som transperson inte alltid behöva blir representerad av andra. Att överhuvud taget bli mer representerad i samhället. Och att det i allmänhet inte höjts på ögonbrynen särskilt mycket över att en transperson på film spelas av en person som inte själv är trans är ju talande för att det finns så få transpersoner som är skådisar och etablerade i filmbranschen. Och det borde såklart ändras! Men samtidigt, eftersom det är filmkonst vi pratar om här, menar jag att det ju nästan är minst lika viktigt hur själva karaktären och storyn är skriven, och i så fall kritisera den som skrivit manus och regisserat, och inte enbart inrikta sig på castingen (eller den som faktiskt blivit castad, som Jared Leto i det här fallet).

Att en transperson på film aldrig kan spelas av en person som inte är trans, det är inte riktigt en slutsats jag kan sälla mig till. Men då måste man självklart samtidigt ställa sig frågan om inte män överlag också i större utsträckning skulle kunna spela kvinnor överlag på film, och tvärtom.

 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg