Senaste Kommentarer

Top Commenters

Det bästa från britannien: Peep Show

Inlägg av Embla Sue Panova den 18 april 2016 i

Det bästa från britannien Onyanserat

peepshow

Det var skitlänge sen jag skrev om komedi, slog det mig, och när jag kikade bakåt inser jag att jag inte skrivit om en av de bästa brittserierna som gjorts: Peep Show. Håll nu i plommonstopen, för nu blir det åka av!

I Peep Show (som har en shady titel, absolut, men ignorera det) får vi följa det omaka paret Mark och Jeremy som delar lägenhet i London. Mark jobbar på kontor och drömmer om ett liv med jobbarkompisen Sophie, medan Jeremy i sin tur drömmer om att slå igenom som musiker och spenderar kvällarna tillsammans med crackrökande kompisen Super-Hans. Serien är ofta filmad så att vi (kameran) är personen som pratar (Mark eller Jeremy).

peepshow2

Det låter kanske gjort på många sätt, vi har ju sett upplägget förr i Hemma Värst och liknande. Men har du inte sett Peep Show så har du aldrig sett något liknande förut. Det här är så jävla jobbigt stundtals (utan att för den delen spela i samma liga som t.ex Human Remains eller Nighty Night för er som har sett). Peep Show är mer som att vakna upp och ha en äcklig känsla av att något hände i fylledimman men att inte veta vad och sen när man kommer på det – DEN känslan. Men, det är lagom jobbigt och allt och inget är på samma gång jobbigt för våra vänner. Det sägs till exempel inte mycket mer om den lite, eh, ”pinsamma” situationen som Jeremy och Super-Hans hamnar i i avsnittet ”The bad thing”. Och Mark överlever såklart det extremt pinsamma meddelande han lämnar på Sophies telefonsvarare när han av någon outgrundlig anledning börjar sjunga Something Stupid och får panik när han inser att de sjunger ”I love you” – och vi med honom även om man vill titta bort.

Bakom serien ligger David Mitchell och Robert Webb, som ni kanske känner igen från sketchprogrammet That Mitchell & Webb situation. David Mitchell har också synts frekvent i Would I lie to you (föregångaren till svenska Tror du jag ljuger) och QI med Stephen Fry.

I nio säsonger får vi följa Marks och Jeremys hatkärlek till varann och se hur deras liv flätas samman. De tre första säsongerna ser du på Netflix. Kanske redan ikväll?

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg