Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Det snackas om Skam

Inlägg av Embla Sue Panova den 25 januari 2017 i

Onyanserat

skam

Det pratas mycket om den norska serien Skam nu. Både för att den hyllas som något av det bästa på den här sidan millenniet och för att den plötsligt ska sluta finnas tillgänglig utanför Norge – men den har också fått mycket kritik för att inte vara tillräckligt representerande. Men, är just Skam rätt serie att kritisera i så fall? Embla och Therese diskuterar!

EMBLA: Alltså. Det här med representation är så sjukt mäktigt. När man ser ut eller känner sig annorlunda och ser att man inte är ensam – ja då blir man ju inte så himla annorlunda längre. Det är ingen tvekan om att det är problematiskt att så mycket vi matas med innehåller en så smal variation av människor. De flesta vi ser är normsmala, vita med allt ifrån ok till bra (eller superbra) ekonomi. Och baseras det inte på kvinnor som karaktärer av någon anledning är de dessutom ofta män, för antalet gånger man har fått se någon övrig variant på kön kan man ju räkna på ena handen. För alla som inte känner igen sig är det förstås lätt att tro att det finns en mall – som de inte passar in i.

Om du som läser inte tycker att det här är viktigt är det väl bara att gratulera: då är du inom-normlig. Men det betyder faktiskt inte att du har rätt i att det inte skulle vara viktigt.

Men vem ska då ta ansvaret för att den här representationen? Jag förstår å ena sidan att Skam har fått kritik, den har ju både ett väldigt vitt perspektiv och skildrar medel/överklassen, något som många (de flesta) inte känner igen sig i. Fine. Men jag tänker att problemen och vardagen som skildras ändå kan omvandlas till något man kan känna igen sig i, även med ett klenare bankkonto. Och det unika med serien är ju ändå att man lyckas lyfta ungas perspektiv, en annars väldigt bortglömd grupp. Bland de unga finns dessutom många olika typer representerade som checkar av boxar kring kroppsform, sexualitet och religion. Och ännu mer unikt är väl att vuxna också kollar, vilket blir en påminnare om hur ens egen ungdom var och föräldrar till tonåringar måste ju få ett nytt perspektiv de kanske inte skulle ha haft annars. Räcker inte det, Therese?

THERESE: Jag kan tycka att det är lite som när någon får kritik för att den hjälper en och inte två. Räcker det inte att bara hjälpa en? På samma sätt kan jag tycka att det borde räcka att serien representerar ungdomar och ett bredare sexuellt spann. Måste man även ha alla samhällsklasser, hudfärger och funktionsnedsättningar i en serie om norska ungdomar? Håller du med mig?

EMBLA: Jag förstår precis hur du menar. Ibland är det som om de som gör något får mer kritik för att de inte gör allt än de som inte gör ett skit. Det är som om publiken kommer på att ”Hey! Ni tänker på representation – men varför är i så fall inte ALLA med?”. Så samtidigt som jag håller med om kritiken mot Skam, det går ju liksom inte att förneka, så vet jag inte varför kritiken riktas just mot just den serien. Det finns ju hur många serier som helst som inte representerar någon annan än vit medel-/överklass och som dessutom inte fyller något särskilt behov?

THERESE: Det är lite konstigt att det blir så, och jag kan inte riktigt förklara det heller. Vad jag kan se hos mina vänner, när de pratar om den här serien, är att de alla tycker att de ser sig själva i någon eller några av karaktärerna, och att det är uppfriskande med kroppar i olika formar och att sexualitet får ta plats på ett verklighetsbaserat sätt.

Sen kan jag nog själv tycka att det skulle vara bra för världen i sig att få se mer av det mesta som inte faller inom våra normer. Dels för att vi ska bli mer inkluderande, men också för att vi idag lever i ett enormt fördomsfullt och främlingsfientligt klimat, vilket jag tror att filmvärlden både kan spä på, och avväpna.

EMBLA: Ja exakt. Det handlar inte bara om att själv få känna igen sig utan att de som saknar förståelse för varandras olikheter måste få se den mångfald av människor de delar planet med. Och då är faktiskt film ett väldigt mäktigt medie.
Men frågan kvarstår: vem bär ansvaret? För de som tänker på det kan uppenbarligen inte tänka nog så mycket. Och samtidigt är ju majoriteten av det vi ser helt oinsatta eller bryr sig ingenting om att göra något åt det.

Det kanske är så att det är skit samma om Skam får ta skiten nu, och om det är förtjänt eller ej, för det viktiga är att frågan lyfts så att andra som gör film, reklam och annat ser att publiken vill känna igen sig? Det funkar ju inte längre att lämna över ansvaret på andra. ”Jo men i min serie handlar det bara om vita medelålders män för det är så verkligheten ser ut”. Ja, och alltid kommer att se ut om det inte blir någon ändring. Hönan och ägget, anyone? Och ansvaret att stå upp för alla som inte lätt glider fram i gräddfilen, det kan vi gott alla axla.

 

Taggar:

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg