Senaste Kommentarer

Top Commenters

Fruntimmersveckan – Tid för hämnd.

Inlägg av Embla Sue Panova den 22 juli 2018 i

Onyanserat

Kvinnlig fägring har man ju hört om till leda men kvinnlig hämnd är desto mer intressant att prata om.

Så mycket att det under 70-talet kom en hel genre om kvinnor som hämnades våldtäkter (sk rape revenge-filmer). Givetvis problematiskt då både skildringen av våldtäkt kan kännas som en fetisch i sig och för att kvinnors reaktion på och efter en våldtäkt är betydligt mer komplex. Dessutom fanns det ju något oerhört störande i att låta kvinnor få skildras som hjältar först om de varit utsatta för övergrepp.

Jag inser efter att nu ha summerat en bunt filmer att de har en sak gemensamt. Och det är inte alls det jag hade tänkt: kvinnor och deras hämnd. Det är ju männen som från början är upphov till att huvudpersonen vill hämnas alls. Till folk som hatar feminister för att de påstås hata män brukar jag säga att kvinnor som hatar män vill fly dem, män som hatar kvinnor vill döda dem. Därför är det, trots dubbelheten givetvis, extra uppfriskande att i fiktionens namn se damer som tar lagen i egna händer. Men inga skuggor faller på alla som kämpar på som vanligt. Det är väl kanske den allra tuffaste vägen att gå ändå.

Lady Vengeance
Lady Vengeance är den tredje filmen i Park Chans hämndtrilogi (den första är Hämnarens Resa och sen kom Old Boy) men Lady Vengeance är i min smak den bästa). Den handlar om en kvinna som felaktigt fått sitta i fängelse under 13 år för ett mord på en 6-åring som hon inte begått. När hon kommer ut ser hon till att rättvisa skipas.

Coffy
Coffy, med Pam Grier, är en av Blaxploitationfilmernas mest kända skådespelare. Här spelar hon Coffy, som ska hämnas på sin syster som har råkat illa ut.

En hondjävuls liv och lustar
Kom både som film och serie, med Julie T Wallace som hondjävulen på TV och Roseanna Barr i huvudrollen på film. Det handlar om en kvinna som har blivit sviken av sin man och som dedikerar hela sitt liv åt att smida planer för hämnd som ska ta ifrån honom allt. Alltså allt.

Thelma och Louise
Den bästa hämnden serveras inte alls kall, den är helt enkelt att vända ryggen till och ha så jävla kul utan idioterna som gör en illa man bara kan. Som i den här kultklassikern. Geena Davis och Susan Sarandon lämnar sina arslen till män för att leva livet och sen köra utför ett stup (kom igen, det KAN inte ens vara en spoiler vid det här laget!).

Kill Bill
Kill Bill är som allt annat Quentin Tarantino gjort en hyllning till gammal film. Här är det två delar fyllda av kung fu blandat med rape revenge och rejäla flirtar för den som kan sin filmhistoria. Särskilt då Daryl Hannahs rollfigur Elle Driver som är en kopia av Christina Lindbergs rollfigur Madeleine i den svenska rape revenge-filmen från 1973 Thriller – en grym film. Hur som helst är Uuma som vanligt cool som is.

Män som hatar kvinnor
Att Lisbeth Salander är en hård jävla kaka vet vi. Hela Millenniumtrilogin går ju ut på att hon gör och kan saker vi andra bara drömmer om. Men hämndscenen i första filmen är ändå bland det mest tillfredställande jag har sett i hela mitt liv. Kolla in om du går och knyter näven i fickan.

Är du man och kände att det blev lite jobbigt nu? Eller är du kvinna och behöver lite pepp för att bli mer Thelma/ Louise (minus självmordet på slutet, obviously)? För att den här texten ska leda till lite insikter kring hur vardagen kan te sig för kvinnor (inte sagt att vi inte kan vara jobbiga som fan men det är ju faktiskt inte dagens tema) rekommenderar jag alla kön att följa Instagramkontot ”mansbebisar”. ”Don’t be that guy” så slipper du se dig om när du går ensam hem.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg