Senaste Kommentarer

Top Commenters

Fruntimmersveckan – transkvinnor på film

Inlägg av Embla Sue Panova den 24 juli 2016 i

Onyanserat

testa

Såhär på fruntimmersveckans sista dag är det dags att hylla kvinnorna som ibland (eller ofta!) glöms bort, nämligen transkvinnorna. Därför tänkte vi lista lite grymma och sevärda filmer och serier som antingen ger lite inblick för oss som inte vet hur det är att leva som trans eller som helt enkelt ger en välförtjänt plats bland kvinnliga karaktärer. Embla och Therese listar favoriterna!

Orange is the new black: Laverne Cox spelar Sophia på kvinnofängelset och både hon och serien har fått massiv rosning. Laverne är för övrigt en av de mest kända aktiva inom transrörelsen och har också gjort dokumentären Laverne Cox presents: The T-word som ni bör se om ni lyckas lägga vantarna på den.

Sense8: Serie som är skapad av systrarna Wachovski, som även skapat filmer som Matrix. Sense8 cirkulerar kring åtta karaktärer som delar ett kollektivt tänkande. En av dessa åtta är den ascoola transkvinnan Nomi (Jamie Clayton, som även hon är trans). Nomi är en riktigt välskriven karaktär, precis som alla karaktärer i den här serien. Ett måste att se helt enkelt.

Mitt liv i rosa: Om man nu går runt och tror att livet är lättare när man är liten kommer man genast på andra tankar efter Mitt liv i rosa. Det här är en belgisk berättelse om en ung flicka som möter omgivningens fördomar utifrån sin egen helt fördomsfria värld. Tänkvärd i många varv.

Transparent med Jeffrey Tamber i huvudrollen som transpersonen Maura är en annan serie värd att nämna. Det är en tragikomisk serie om ärlighet och om familjeband. Tamber är som klippt och skuren för rollen och jag älskar hur man får följa resan från isolerat liv i lögn, till friheten i att vara ärlig med vem man är och att accepteras för det.

Transamerica: Felicity Huffman från Desperate Housewives spelar Bree, en transkvinna som på äldre dagar får veta att hon har en son. Mycket belönad film som förtjänar varenda jäkla gott ord.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg