Senaste Kommentarer

Top Commenters

Hundtricket – en feministisk studie

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 oktober 2017 i

Onyanserat

I veckan som gick fyllde filmen Hundtricket 15 år. Jag vet det eftersom jag är gift med en av regissörerna. Förutom att detta faktum (åldern på filmen, inte att jag är gift) fick mig att känna mig enormt gammal så kom jag att tänka på vad den där filmen egentligen har betytt för folk i min generation. Vi behåller #metoo-glasögonen på och går igenom varför en till synes tramsig kärleksfilm kan vara det viktigaste svenska killar i min generation har fått se.

Det första vi ska tänka på är att filmen kom under en tid då vi inte direkt var bortskämda med att se mjuka män på film. Jag tänker på rullar som XXX, Bourne Identity och Hot Chick, filmer som antingen bjuder på män med muskler eller ”rolig” sexism. I Hundtricket får vi för det första inte bara följa en KILLE (Linus Wahlgren) med kärleksproblem (räkna gärna de filmerna på ena handen annars) utan han var dessutom en kille som inte bara ville få ligga utan hitta kärleken på riktigt.

Relationen mellan killarna i killgänget (Linus, Alexander Skarsgård och Ivan Nikcevic) är inte heller så särskilt typiskt grabbig. Skämtsam absolut, men med fokus är på deras relationer och inte med machokultur och jakt på ligg med hårda ryggdunk och sexistiska skämt som drivkraft. Här är det snarare vardagliga situationer som får oss att skratta – sådana vi känner igen oss i oavsett kön.

Det där med att visa starka kvinnor som vi tjejer kan identifiera oss med när vi växer upp är superviktigt. Vi måste få se att det finns alternativ bortom att bara vara söta/sexiga/snygga. Utöver det behövs kvinnor av alla utseenden att identifiera sig med. Representation, ni vet. Men jobbet för att #metoo, som exempel, inte ska behövas ska inte bara ske där. Lika viktigt är det ju att killar har alternativ till hårda actionhjältar och sexistiska machosnubbar att försöka efterlikna. Ett par år innan Hundtricket kom kunde vi se filmen Tillsammans, som för all del är en fantastisk rulle, men där det drivs bra mycket med mjuka killar. Visserligen i 70-talsförpackning, vilket ju är passande, men det med mjuka och “tjejlika” killar (dvs inte as) är ändå ett stående skämt – som knappast gör det eftersträvansvärt att vara som Simon i Hundtricket.

Såhär 15 år senare håller äntligen ett skifte på att ske. Vi inser, särskilt efter förra veckans kampanj, att det där med snubbigt filmbeteende inte är så värst kul irl. Det gör nyss moppefyllda Hundtricket till en film, inte bara före sin tid, utan till en bra förebild för unga än idag.

(Och du! Vill du se om filmen så finns den på C More film. Ta bara av dig byxorna innan du kryper upp i soffan om du har åkt kollektivt innan.)


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg