Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Mammor! Hurra?

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 maj 2018 i

Onyanserat

Visst är det ashärligt att vara mamma. Man får en liten knasig människa som ser ut som man själv som följeslagare – och lite smärre missfunktioner på kroppen. Många påstår till och med att det är ”livets mening”. Men alla modiga människor som inte faller för alla ”när ska du’s? då? Eller alla som går igenom en avslutning och prioriterar annorlunda?

Jag tänkte fira mors dag med att gratulera Irland som röstade igenom en tillåtande abortlag och uppmärksamma alla på film som törs säga nej moderskapet på ett eller annat vis. 

Dirty Dancing. Tänk att den alltid kommer upp, i alla feministiska sammanhang. Här är det Penny, Johnnys danspartner som blivit gravid och vill göra abort. Precis om alltid när abort är förbjudet försöker kvinnor göra det ändå och bland så många andra råkar Penny illa ut innan hon får hjälp av en riktig doktor. En parantes i filmens handling, då det är Pennys ”tillstånd” som får Johnny att behöva en ny danspartner (Baby). Ändock, kvinnans kropp. Har alltid varit kommer alltid att vara.

Sex and the City. Förutom att både Carrie och Samantha valt ett liv utan barn tas det i flera avsnitt upp hur pressade kvinnor är att bli mammor och Miranda tänker i ett avsnitt göra abort utan att berätta för pappan. Rätt eller fel? Som alltid i SATC finns inte ett sätt att tänka – utan minst fyra.

Jennifer Aniston. Känd som Rachel i Vänner bland annat är en av de starkaste förespråkarna för att kvinnor ska få välja om de vill bli morsor eller inte. I Vänner får hon inga barn, men serien slutar ju inte precis i pensionsåldern, så hur det gick för hennes karaktär vet vi ju inte.

Hmm. Lite kort lista tycker ni kanske? Men sådär som det är så är blir det stopp i hjärnan när det kommer till att hitta titlar att droppa. Jag skulle särskilt vilja hittat fler filmer/serier där kvinnor utan barn lever lyckliga. Men google avslöjar mer än man tror i sitt uteblivande av svar. När jag söker på film med aborter är det pro-life som upptar hela min skärm. Söker jag för att hitta filmer med kvinnor utan barn så dyker givetvis alla galna, barnlösa kvinnor på film upp (Farlig förbindelse osv). Självklart kan jag hitta ytterligare 3 titlar och vara nöjd, men jag spenderar hellre resten av texten med att prata om hur typiskt det här ändå är.

Abort är belagt med skam, dock bara för kvinnan, eftersom hon ju är gjord för att föda barn + att hon även tydligen kan reproducera sig själv. Jävligt mäktig superkraft. Undrar bara varför alla män finns kvar på jorden när de ändå inte är en del i processen?

Sedan vet ju alla att kvinnor utan barn inte kan förverkliga sig själva och ha ett gött liv utan måste bli en galen person som önskar alla andra illa, utge sig för att vara nanny och sen föröka sno barnet eller koka andra familjer kaniner. Suck. Det är så sjukt sorgligt att det ser ut såhär. Låt oss se mer film där kvinnor kan leva barnfria och vara lyckliga, låt oss se aborter som inte måste vända upp och ner på allas liv – att det är ok att göra en och inte piska sig med ris resten av livet.

Och för oss andra, som är mammor eller har mammor (det är alltså ALLA) ta hand om varann idag, precis som alla andra dagar.

EDIT: Ni kunniga läsare missar minsann ingenting! Rachel och Ross fick tydligen barn i säsong 9 – hade helt missat detta. På något sätt känns det som det ändå bevisar min tes ännu mer, jag vet bara inte hur. 


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg