Senaste Kommentarer

 • Johan Anderson on Dr Who – Alla tiders doktor

  Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har...
  Posted 21 juli, 2017
 • Simon on Vi drevar på.

  Inte så konstigt att folk tycker till om någons tröja eller smink i det sammanhanget, det utesluter inte att man...
  Posted 21 juli, 2017
 • Lindman1 on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Tack Petter! Det var mycket roligt att höra, det gjorde helt klart min dag. Jag suger åt mig berömmet likt...
  Posted 20 juli, 2017
 • Petter Stjernstedt on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Hej, måste bara säga att du skriver mkt bra! Beskrivande, metaforiskt, inlevelsefullt. Vi skribenter (Kulturbloggen) måste stötta varandra. Och håller...
  Posted 19 juli, 2017
 • Therese Wåtz on Dr Who – Alla tiders doktor

  Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått...
  Posted 19 juli, 2017

Top Commenters

Måndagslistan: Sånger till våld, tortyr och annan jävelskap

Inlägg av Jonas Derne den 21 november 2016 i

Måndagslistan Onyanserat

mandagslistan

Det är ju lätt att tro att death metal eller något annat röjigt skulle vara den givna genren när en filmmakare väljer ut en passande låt till en utdragen dödsscen. Men i själva verket är det ju snarare tvärtom, att mötet med ett otippat låtval och blodig tortyr gör scenen betydligt mer intressant.

Idag listas scener där relativt harmlösa låtar används i ett minst sagt jobbigt läge. Har du någon annan favoritscen där låtvalet sticker ut medan våldsamheter pågår?

Beethovens nia – The Clockwork Orange

Min vurm för Beethoven, och Kubrick för den delen, började när jag såg A Clockwork Orange i unga tonår. Till tonerna av den berömda nionde symfonin spred Alex med vänner terror och ultravåld, och mötena mellan brutal scenografi och klassisk musik, revolten mot ett konservativt samhälle och temat med den fria viljan fick mitt ungdomliga jag att fullständigt gå i spinn över hur magisk en film faktiskt kan vara.

Goodbye Horses – När lammen tystnar

När Buffalo Bill klär sig i sin dräkt av kvinnohud medan skrik hörs från ännu ett stackars offer nere i hans brunn i källaren dansar han omkring till Q Lazzarus låt Goodbye Horses och verkar riktigt lycklig.

Stuck in the Middle With You – Reservoir Dogs

Relativt glatt upptempo från 70-talet bjuds det på när Stealer´s Wheels gamla hit spelas samtidigt som öron skärs av och blodet sprutar. Apropå öron har som bekant Tarantino mästerliga sådana när det kommer till låtval till sina filmer.

Samma låt (plus fisk) användes också av Nilecity i en hommage:

Dominique – American Horror Story (säsong 2)

Mental tortyr är det frågan om när de redan själsligt prövade ska behöva lyssna på den sjungande nunnans diskutabla monsterhit Dominique. Vill man uppmuntra till spridning av psykiska sjukdomar är det här helt rätt låt att köra på evig repeat.

Easy Street – The Walking Dead (säsong 7)

När Negan omsorgsfullt ska bryta ned Daryl används inte så mycket våld egentligen. En tidigare helt okänd låt av The Collapsable Hearts Club var i princip det som krävdes för att göra honom till en apatisk grönsak.

Här har någon klippt ihop låten så att den loopas i över 30 minuter vilket mycket väl kan räcka för att era närmaste borde slå till på en tvångströja till dig.

Läs tidigare måndagslistor:

Skrivet av Jonas Derne

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.

Fler inlägg av Maila Jonas Derne
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg