Senaste Kommentarer

Top Commenters

Min pappa känner Alf!

Inlägg av cpanov den 19 maj 2013 i

Onyanserat

alf

För en vecka sedan satt jag och min fru och tittade på när Tre Kronor spelade mot Danmark. Plötsligt utbrister hon:

– Är det Alfs pappa som tränar Sverige?

Mitt huvud började tänka. Alf? Känner jag någon Alf? Blandar hon ihop mig med någon hon känt som heter Alf? När jag sa att jag inte känner någon Alf, informerade hon mig att det var den lilla rymdvarelsen Alf styvpappa hon menade.

mårts

Visst hade hon rätt? Dom är slående lika. Men det hela fick mig att tänka på, vad hände med Alf? Han var ju störst i slutet på åttiotalet. Jag prenumenerade på serietidningen, jag hade två stycken Alf gosedjur och jag hade minst tre VHS band med Best Of Alf. Jag älskade Alf.

Alf var dockmakaren Paul Fuscos skapelse. Han hade egentligen tänkt sig en liten mer vuxen inriktning på karaktären där Alf skulle vara grövre och dra lite lagom sexistiska skämt och vara grov i munnen. Men NBC ville göra en familjeshow och Paul fick göra programmet ”gulligt”, något han i efterhand föraktat sig själv för. Alf var som jag tidigare skrev, det roligaste jag visste när jag var barn. Och jag var inte ensam, skolans ballaste kille, Peter, vars far bodde i NYC brukade skicka presenter på posten till honom och jag minns när Alf hysterin var som värst att Peter fick en rejäl bunt samlarkort med Alf producerade av Topps. Jag gjorde allt för att byta till mig några bilder. Men det var som att vara fredsmäklare mellan Israel och Palestina – omöjligt uppdrag. Jag var beredd att byta bort min lillebror för ett kort men min mamma hörde mitt desperata dealingsnack och jag fick inte gå ut på en vecka efter det. Jag var besatt av Alf helt enkelt. Peter fick inte bara samlarbilder han fick även muggar och ett speciellt Alf godis som bara fanns i USA. Jag var en knäckt man, förlåt, pojke. Jag bröt ihop. Peter hade allt, jag hade ingenting tyckte jag. Jag ville inte gå till skolan. Jag ville inte se hur mina klasskamrater samlades runt Peter och smörade och gjorde allt för att få hänga med killen som hade allt.

Jag var utbränd. Om man nu kunde gå in i väggen som åttaåring av Alfabstinens. När jag en morgon satt vid frukostbordet och deppade frågade min far vad som var mitt problem. Jag förklarade att jag var besviken på mitt utbud av Alf grejer och att Peter hade allt ballt och att ingen ville leka med mina alfgosedjur.

– Äsch, sa farsan. Du har något som Peter inte har, eller kommer få.

– Vaddå? sa jag samtidigt som jag lastade in ännu ett lass med Smacks frukostflingor.

– Din pappa har ju gått på gymnasiet med Alf.

Jag fattade ingenting. Vaddå gick på gymnasiet ihop med Alf? Var pappa också från Melmac? Var bulgar ett annat ord för utomjording? Pappa förklarade:

När han utbildade sig på cirkusskolan i moskva, fanns det en liten kille i klassen. ”Han var som dom där i snövit”, sa farsan.

– Vaddå? Dvärg?

– Ja precis. Han fick alltid spela clown och han sa att en dag skulle han åka till USA och bli filmstjärna.

– Jaha? Vad hade det här med saken att göra?

– Han är Alf. Varje gång du ser hela Alfs kropp så är det Georgi.

Jag hoppade upp från stolen, kramade om pappa och skuttade till skolan.

Jag basunerade ut för alla att min pappa var kompis med Alf. Och väntade mig att folk skulle bära mig som en kung på en tron, jubla, strunta i Peter och bara chilla med killen vars far var bästa kompis (jag tog i) med Alf.

Men succéen uteblev. För hur ung man än var ville man se bevis. Bevis jag inte kunde producera. Så det spelade ingen roll att jag bara var en person från Alf, Peter hade godiset och korten. Jag var besegrad. Jag gjorde det enda rätta – jag övergav Alf.

Till förra veckan då Per Mårts påminde mig om Alf. När jag idag ringde min far för att ta reda på vad dvärgen som spelade Alf hette möttes jag av:

Vem? Hur ska jag veta det? Jag har aldrig känt en man som varit Alf? Driver du med mig?

Så, är min far senil? Eller var han en exemplarisk förälder som genom ljug gjorde mitt liv enkelt för en dag, eller jag bara drömt allting?

Hursom, i min värld är jag fortfarande bara en person från Alf. Åtminstone när man ser honom i helfigur.

Taggar:,

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg