Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Onyanserat summerar Pippi-gate.

Inlägg av Embla Sue Panova den 3 oktober 2014 i

Onyanserat

pippi

Häromdagen kom nyheten som upprört många vuxna människors känslor: Pippi ska ”censureras”. När SVT restaurerar gamla pippifilmer väljer de nämligen att, samtidigt som de förbättrar ljud och bild, även förbättra den politiska korrektheten. Människor, som möjligen är samma gäng som slåss för att slippa säga chokladboll, har rasat och samtidigt florerar ett urdrag ur en intervju med Astrid själv där hon säger att om hon skrev om böcker skulle ordet ”negerkung” ryka direkt, vilket styrker ja-sägarnas argument. Men vem har rätt?

Jag hade egentligen tänkt skita i att lägga mig i den här smutsiga diskussionen eftersom nivån på den är så löjligt låg. Men eftersom frågan fortsätter diskuteras och uppröra går det liksom inte att låta bli. So here goes: vad har egentligen sagts om saken?

På SVT Debatt igår diskuterades saken och nej-sägarna i studion (undantaget göteborgaren som tyckte att det här med att bekämpa rasism har gått för långt) försvarade inte ordet, men verket i sig. Inger Pippi Långstrump var upprörd för att regissörens efterlevare nu inte fått vara med och klippa i filmen utan att man valt att göra ett intrång i kulturen med Astrids familj i ryggen. Debatt hade bjudit in en regissör som var extremt kränkt av tanken på att det klippts i Pippi, av rent upphovsrättliga skäl. ”Vad kommer härnäst?” undrade han. ”Ska ni klippa bort scenen där hon lyfter hästen för att det kan uppmuntra till djurmisshandel?”. En ganska så konstig liknelse, men javisst, tänker jag, om en barnfilm uppmuntrar barn att plåga djur: by all means cut the crap!

I en krönika av Carina Bergfeldt för Aftonbladet i veckan kunde man läsa om andra sagor som fått sig en moralisk upputsning. Hur till exempel Snövit och Törnrosa gjorts om för att inte verka lika skrämmande för barnen. Och man kan ju tänka sig att en sista saga om hur ens mamma vill döda en och sen ett ”godnatt älskling” och släcka lampan känns sådär. Varför protesterade ingen över det, frågar sig Carina och jag håller med.

I mitt eget Facebookflöde har åsikterna också haglat tätt och jag har tydligen en del i min feed som tycker att det här är för jävligt. Som tycker att det ”gått för långt”. Få av de har dock kunnat länka till en enda artikel som på ett vettigt sätt proagerar för ett nej. Här verkar det inte alls handla om att man inte ska klippa i kulturen hur man vill, utan om att man tar upp kampen mot kränkta människor, inte genom att undvika att kränka dem utan genom att propagera för att folk ska sluta bli kränkta.

pippi2

– Pappa, vad är en neger? Frågan ingen förälder kanske vill ha egentligen, eller?

Det har varit en del sådana här debatter i media under senare år, där äldre verk som idag känns förlegade i sina uttryck, åkt ner från bibliotekshyllorna och omvärderats. ”Censur”, skriker en del, ”på tiden” menar andra. Jag har svårt att förhålla mig till vad som får uttryckas i kulturens namn generellt – det är inte en helt enkel fråga.

Det som däremot ÄR en enkel fråga är ju att tiderna förändras och så gör vi. Eller – det borde vi i alla fall. De flesta av oss är överens om att ordet ”neger” inte ska användas längre (eftersom det är nedsättande – och kom nu inte draganade med negro och svart, för det är som att bära swastika för att det skulle symbolisera solen). Och om nu till och med Astrid själv hann säga att hon tycker det var dumt att använda sig av ordet: KAN vi inte enas om att det är okej att ta bort det där jävla ordet och åtminstone inte lära och mata våra barn med den här typen av uttryck? Hur ska vi annars komma vidare? Det är ju nämligen, vilket jag som gammal biografkassörska vet att många vuxna har svårt att acceptera: skillnad på barn och vuxna. Jag kan inte ens räkna hur många gånger jag fått neka familjer att se barnförbjudna filmer och där föräldrarna betett sig som allt annat än goda förebilder för sina barn. Varför, undrar jag, vill vissa föräldrar att barn ska utsättas för saker de inte kan fatta, som kan skrämma eller åtminstone ge helt skeva uppfattningar?

En del vuxna, ja de flesta av oss som tur är, vet dock att ord kan skada och accepterar att även om man själv inte fattar hur eller varför det skadar andra så är det säkra, och respektfulla, kortet att köra på att skita i att säga dem. Ett barn förstår inte det. Och ett barn vars föräldrar vägrar säga chokladboll kommer kanske aldrig få chans att förstå varför Pippis pappa lika gärna kan vara en vanlig kung som att inneha, den högst påhittade, titeln n-kung. Och hur förklarar vi ordet för alla svarta barn? Är motiveringen att det är ”en del av historien” verkligen så värdefull att de ska behöva känna till den innan de fyllt 5? För är man så mån om att mata barnen med verklighet kanske man inte ska visa en film om en unge som bor ensam hemma överhuvudtaget?


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Anders Nilsson

  Väl talat!

Fler onyanserade inlägg