Senaste Kommentarer

Top Commenters

En krönika om livets viktiga oviktigheter.

Inlägg av Embla Sue Panova den 5 januari 2013 i

Onyanserat

Jag vet inte om ni är som jag, som måste kolla upp allting som träffar mig när jag ser på film. Det kan vara allt ifrån uttryck man hör i en serie, som ”eggs and soliders” till i vilken annan film skådespelare xx också varit med. Lite irriterande för de bredvid en i soffan när jag hela tiden river fram telefonenkan man tänka, men extremt bildande för mig. Och framför allt ger det mig kunskap jag har en otrolig nytta av i mitt vanliga liv. Som när jag ska skriva krönikor här, till exempel.

När jag jobbade på bio fick vi ett år en bok i julklapp. Det här var, förstår ni ungdomar, på den tiden när Internet inte fanns och man precis börjat slippa resa sig för att byta kanal på tv’n (men fjärrkontrollen var tung som en hantel). I boken hade man listat ett stort antal skådespelare och gett lite basfakta om varje samt listat alla filmer de varit med i, när filmen kom och vad karaktärerna hette. Det var liksom en väldigt light och begränsad variant av imdb. I den kunde man hitta Al Pacino, Robert De Niro och Kelly McGillis. Efter ett par år var den ju inte lika aktuell eftersom skådisarna hunnit göra annat och efter ytterligare några år åkte den i soporna. Nu hade jag gärna haft den för att påminna mig om hur lyxigt man har det som kan leta upp info på nolltid.

Idag är det förstås något annat. Jag fick till exempel känslan av att Charlie Sheen verkar heta Charlie även på film i åtminstone ett par filmer. Det behövde förstås googlas. Charlie Sheen har behållt sitt förnamn i inte mindre än åtta roller i spelfilmer. Och det är på senare tid han lagt sig till med detta fenomen, långt ifrån tiden då han spelade ”boy in police station” i Fira med Ferris. Men nu snubblar han visst över roller som gör att han slipper lära sig reagera på namn som Barry eller Bob. I 2,5 Män heter han till exempel Charlie, likaså i Spin City och i Anger Management. För att inte tala om I huvudet på John Malkovich och som röst i Ängahund 2. Man undrar ju då om det är hönan eller ägget som kommit först. Alltså: har rollerna varit namngivna Charlie från början (kanske till och med det som fått castingmänniskorna att ens tänka på detta äpple som fallit en bit från pappaträdet) eller har han bett dem ge karaktären ett annat namn? Det svarar inte imdb på, men om du vet får du gärna maila mig.

Från vänster: Charlie, Charlie, också Charlie, Charlie igen, Charlie en gång till …

Är Charlie Sheen måhända lika glömsk som Marlon Brando, som enligt en annan flik på imdb, hade så svårt att lära sig repliker att han tvingade sina motspelare att ha klistrade lappar i pannan med replikerna på. Det sägs till och med att Marlon var så dålig på att lära sig manus utantill att det där med att klappa katten och klia sig under hakan (som i Gudfadern alltså, men det fattade ni) kom till när han försökte komma på vad fasen det nu var han skulle säga.

"An offer they can't refuse" ska du säga nu…

Det var även genom imdb som jag fick veta att Leonard Nimoy, denna nördarnas furste (Stan Lee är kung och George A Romero är prins) är regissören bakom Tre män och en baby. Vi tar det en gång till Spock har gjort Tre män och en baby. Det var i mellandagarna jag fick syn på introt som avslöjade regissörens namn, vilket jag förmodligen inte reflekterade över när den kom ut. Nu behövde jag inte behålla den där känslan av: ”såg jag rätt och i så fall finns det en annan Leonard Nimoy, en som är romcomregissör?” längre än 20 sekunder (innan den byttes mot en ännu jobbigare känsla, mer i stil med ”what the fuck och varför?!”).

"Nej, TRE män ska det vara."

Apropå nörderi – det där med att Spider-Man från och att Sam Raimis film inte använder någon gadget för att kasta ur sig nät att svänga runt i, när han i serierna alltid haft en ”webshooter” (förutom under ett tag då han kör inbyggt i superkraften), det kan man också få veta mer om ifall man kommer på sig själv med att sitta och störa sig på just det. Och faktum är att man är långt ifrån ensam om denna förvirring, det har till och med funnits internetsidor för och emot att han gjort nätskjutaren på egen hand. Det är skönt att folk numera har platser att enas även i triviala frågor.

Jag vet inte om mitt behov av värdelöst vetande blivit större i takt med att det blir lättare att få veta såna här saker eller om det bara blir mer av att jag faktiskt orkar ta reda saker. Jag antar att det är tack vare inlägg på sajter som Onyanserat och såna som er, som kommenterar och delar med er av kunskap vi missar, som all skön kuriosa om det lilla i livet sprids. För hade jag behövt cykla till biblioteket och slå upp saken hade jag förmodligen haft ett spam-filter i hjärnan som gjorde att jag alls inte undrade över om ”Jaws” i Bond inte refererar till att han har en käft av stål och att titelöversättningen av filmen Hajen som på engelska heter Jaws har sabbat hans svenska smeknamn. Och jag hade definitivt inte haft en aning om hur man får reda på att ”eggs & soliders” är ett annat namn för rostade brödbitar man doppar i frukostägget.

 

 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg