Senaste Kommentarer

Top Commenters

Pride: TV-serietips!

Inlägg av Embla Sue Panova den 1 augusti 2014 i

Onyanserat

pridetv

Pride är igång för fullt och hela Stockholm är fyllt av regnbågsfärger – allt ifrån take-away-muggar till tryckeriskyltar verkar ha fått trollspön riktade mot sig och antagit färgen av Prideflaggan.

Här på Onyanserat firar vi också rätten att vara, och vara med, vem man vill och har redan listat FILM under temat att se i veckan. (Klicka på länken om du missat det!) Idag avhandlar vi  TV-serietips. Har vi glömt något sevärt? Dela gärna med dig av dina egna favoriter nedan.

L-Word
Det här var en omtalad serie när den kom eftersom det inte precis svämmade över av lesbiska skildringar på film vid den här tiden. Plötsligt fick vi se lesbiska tjejer som inte antingen dog eller blev omvända, halleluja!

Queer as folk
En brittisk serie som även finns i en amerikansk, betydligt fegare, version. Man skulle kunna säga att det är en Sex and the City från gayvärlden. Jag streckkollade på den här för några år sen och blev helt fast! Bli det du med. Och om du inte brukar kolla våra klipp, gör ett undantag nu. Den här scenen är grym!

Torka Aldrig Tårar Utan Handskar
Det är faktiskt inte särskilt länge sen. Bögsjukan. Skräcken och fördomarna. Jonas Gardell påminner oss i den här miniserien om hur vi människor behandlar varann när ”the shit hits the fan”. Bra påminnare som tyvärr behövs. Finns nu att se på Svt Play igen!

Sugar Rush
Ännu en serie jag slukade timmar i streck! Brittiskt om de två unga tjejerna Kim och Sugar som bor i Brighton och vars vardag kantras av tonårsbekymmer. Men det som verkligen upptar Kims tankar är hur hon ska få Sugar att känna samma pirrande känsla som hon själv gör. En lättsam och ganska gullig serie som tar tonåren på allvar.

Tales of the City & This Life
När jag var i övre tonåren lånade min moster ut Armistead Maupins bokserie ”Tales of the CIty” till mig. Jag streckläste allihop. Samma sak när jag fick This Life på VHS – det liknade inget jag sett förut. I Tales of the City är staden San Fran och vi får lära känna de boende i ett litet hyreshus från slutet av 70-talet och framåt. Gemensam nämnare är deras landlady Anna som odlar marijuana i trädgården och vill att alla ska vara en enda stor familj. Serien är givetvis inte lika djuplodande som böckerna, men skildrar känslan bra! Det här är lite en amerikansk version av This Life, som istället utspelas i London. Även här är det just boendet som knyter karaktärerna samman. Det är inte rakt igenom queer, men jag tar med dem eftersom hetero inte skildras som en norm utan som ett av fler alternativ – vilket egentligen knyter ihop hela tanken med Pride.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg