Senaste Kommentarer

Top Commenters

Snövit-spoof som gör kroppsaktivisterna förbannade

Inlägg av Embla Sue Panova den 3 juni 2017 i

Onyanserat

red shoes3

Det är knappast någon hemlighet att jag brinner för kroppsaktivism, det vill säga att alla slags kroppar ska få synas och att ingen ska framställas som bättre eller sämre än någon annan. Jag skrev till exempel en text om tjocka på film som du kan läsa HÄR. Därför blev jag riktigt förbannad när jag såg affischen till nya filmen Red Shoes and the 7 Dwarfs som bar budskapet: What if Snow White was no longer beautiful?

Egentligen var det supermodellen Tess Holiday som såg till att nyheten hamnade i mitt flöde först när hon delade sin reaktion på filmen och  affischen. Och en bunt googlingar senare har även jag koll på läget. Den nya filmen, som faktiskt inte är ett skämt, presenterades under filmfestivalen Cannes och fick svala reaktioner. Det är en spoof på Snövit och första affischen, den som upprört inte bara Tess utan många med henne, ser/såg ut såhär:

red shoes

I filmen ska det tydligen inte vara Snövit som är under en förtrollning, utan prinsen, och han ska gissningsvis så småningom inse att skönhet inte sitter i det yttre. Trailern avslöjar att Snövit egentligen är tjock, men har kommit över ett par röda skor som gör henne smal och de har hon på sig när hon visar sig ute bland folk. Kolla här (och missa för all del inte hur sexanspelningarna bakas in som om det vore helt i sin ordning att män i en barnfilm gömmer sig och dreglar över en kvinnokropp som klär av sig)…

Vad är då problemet, kanske du undrar? Varför kan man inte säga att fult är tjockt och varför ska man se tjocka på film utan att vikten ska vara en del av handlingen? Vad gör det att barn lär sig att sträva efter smala kroppar – tjocka kroppar är väl en biljett till fetmarelaterade sjukdomar?

Svar nej. Först och främst. Tjocka kroppar kan vara friskare och i bättre form än smala – och är det något som är en folklig epidemi så är det kroppsångest. Det är betydligt fler som far illa av att hata sin kropp, oavsett storlek, än det är som verkligen blir sjuka av sin vikt.

Sedan är det ju det där med representationen igen, alltså vikten av att få se sådana som ser ut som man själv på film, tv och ja, överallt egentligen. Men det handlar inte enbart om det. Får man hela tiden se att den som ser ut som man själv gestaltas som ful (eller korkad eller ond osv beroende på fördom) så påverkar det faktiskt direkt hur vi lär oss att se på oss själva. När en tjock får vara med på film och ska anses snygg måste det i de flesta fall till en förändring och med det lär vi oss som tittare att om man inte ser rätt ut bör man försöka se till att göra det. 

I det här exemplet är det lite tvärtom, men ändå samma skit. Snövit tvingas gå runt och fejka att hon är smal för att duga, vilket på någon nivå ändå gestaltar en vardag många av oss har. Men filmen finns knappast till för att skapa förståelse för andras situation, det avslöjar ju redan trailern. Och man kan ju ifrågasätta varför vi ska lära barnen om de här problemen alls, när de borde kunna vara helt omedvetna om de vuxnas dumma verklighet? En förändring är ju liksom bara en generation bort om vi kan sluta lära ut en massa dåligt skit som att tjocka är fula eller att folks olika hudfärg skulle spegla deras värde. 

red shoes2

Gänget bakom Red Shoes and the 7 Dwarfs säger sig vara ledsna för ”missförståndet” (?) och Chloe Moretz, som gör en av rösterna och är uttalad feminist, säger att hon inte hade en aning om hur de hade tänkt marknadsföra filmen. Men jag ifrågasätter ändå denna eviga diskussion om tjocka kroppars berättigande eftersom det alltid, alltid blir fel. Den här filmen verkar inte vara något undantag, av affisch och trailer att döma. Det är också helt otroligt att det fortfarande är så pass accepterat att driva med tjocka. När ska den typen av kränkningar anses oacceptabla? 

Det hade varit kul att se en ny tappning av Snövit och den här gången bara låta henne vara fylligare – eftersom så många av oss ser ut så. Sen ska vi bara fortsätta inkludera alla andra som aldrig heller får se sig själva på film.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Olof

  Välskriven recension av en film som jag troligen inte kommer att se. Fäster mig dock lite vid det du skriver i femte stycket.
  ”Det är betydligt fler som far illa av att hata sin kropp, oavsett storlek, än det är som verkligen blir sjuka av sin vikt.”

  Jag tror att jag förstår vad du vill säga med detta, men att påstå att fler verkligen blir sjuka av undervikt än av övervikt är helt enkelt felaktigt. En snabb googling ger mig en robust källa på detta
  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/

 • Embla

  Hej Olof och tack! Jag inser nu att den meningen gick att misstolka. 🙂 Det jag menar är inte att fler blir sjuka av undervikt utan att skeva kroppsideal som leder till kroppsångest, ätstörningar osv är något fler lider av än vad det är människor som blir sjuka av sin vikt. Dvs: ej relaterat till vikt alls. Det är knepigt med siffror men mörkertalet för ätstörningar är väldigt stort till exempel, dels för att inte alla söker hjälp men också för att vi helt enkelt inte är medvetna om att vi har ätstörningar, då det är en vanlig del av mångas vardagar. Ätstörningar drabbar ju också i större utsträckning pojkar och män nu, vilket sällan är med i undersökningar. Även det att siffror kring fetma och övervikt buntas ihop och det är svårt att hitta specifikt kring vad som de facto handlar om fetma. För övervikt behöver ju inte betyda sjukdom. Alls. Hoppas jag var lite tydligare nu, tack snälla för påpekandet, ska gå in och se om jag kan formulera om så man förstår hur jag menar. 😀 //Embla

 • Olof

  Tackar för ditt svar! Det här skulle säkert kunna bli en ganska trevlig diskussion, men jag tror egentligen att vi är ganska ense och f ö är detta nog fel forum för en sådan diskussion (vi är ganska långt från att prata film nu).
  Ha en trevlig kväll! /Olof

 • Embla

  Jag håller med och tror som du! 🙂 Ha en fin (annan) kväll du med. 😉

Fler onyanserade inlägg