Senaste Kommentarer

Top Commenters

Skådespelare, stammare och stjärna

Inlägg av Anette Hamel den 22 oktober 2018 i

Onyanserat

Emily.Blunt _Bruce.Willis_SamuelLJackson

I dag den 22 oktober är det den Internationella stamningsdagen. Hollywood både spär på och avlivar myter om stamning. Visste du att några av världens mest kända skådespelare har haft problem med sitt tal?

Okunskapen om stamning är stor. Fortfarande är det många som tror att stamning hänger ihop med nervositet, men stamning har inte psykologiska grundorsaker, utan neurobiologiska. Denna funktionsnedsättning kan jämföras med dyslexi, men med svårighet att tala i stället för att läsa och skriva.

Flera kända skådespelare, som t.ex. Emily Blunt, Bruce Willis och James Earl Jones, har sagt att deras stamning förbättrades eller försvann tack vare att de tog teaterlektioner. Bruce Willis upplevde att han stammade betydligt mindre när han stod på scen. 

På film framställs ofta den som stammar som nervös eller hyperkänslig, men den som stammar är inte mer nervös än andra. Att vara nervös är mänskligt. Att en svår barndom eller att man är nervös orsakar stamning är en myt. Däremot kan den som stammar haka upp sig mer när hen blir nervös eller stressad. Omvärldens fördomar och negativa reaktioner kan såklart påverka en person som stammar. Med anledning av detta tycker jag att det är oerhört viktigt att prata om detta ämne.  

Vår tonåring har stammat sedan han var liten. Ibland mer, ibland mindre, ibland inte alls. Han gillar att prata och är bra på att hålla presentationer, men ibland sätter hans stamning käppar i hjulet. Vi har märkt att många i skolvärlden saknar kunskap om stamning, därför kan en logoped vara till stor hjälp. I skolan har vår son mötts av förståelse från både lärare och skolkamrater, men så ser verkligheten tyvärr inte ut för alla. Här berättar Emily Blunt (Djävulen bär Prada, Kvinnan på tåget, Edge of Tomorrow) om sin stamning och att hon blev mobbad på grund av detta.

Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Snakes on a Plane, The Hateful Eight) blev också mobbad på grund av sin stamning, men berättar här att han hade ett lite annorlunda sätt att hantera detta. Troligtvis är det inte något en logoped skulle rekommendera, men samtidigt har det varit en framgångsfaktor i hans långa karriär i drömfabriken.

Den kanske mest kända stammaren på film är troligtvis Michael Palins stammande djurrättsaktivist Ken i En fisk som heter Wanda. Michael Palins pappa stammade och Michael var med och startade The Michael Palin Centre for Stammering. 

Andra filmer där stammande karaktärer återfinns är exempelvis Shakespeare in Love (1998), My Cousin Vinny (1992) och Sara Forestiers debutfilm M (2018). 2016 Oscarbelönades Stutterer för bästa kortfilm. Några år dessförinnan regnade priserna mycket välförtjänt över filmen The King’s Speech, som handlar om hur den svårt stammande prins George (Colin Firth) tar hjälp av en talpedagog då han motvilligt blir kung. En mycket sevärd film med fantastiskt skådespeleri. Finns på HBO Nordic.

Här hittar du fem myter om stamning och utöver Hollywoodstjärnorna jag nämnt här ovan finns det många andra kändisar som stammar.  

Vill du veta mer om stamning? Kontakta Stamningsförbundet

Skrivet av Anette Hamel

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg