Senaste Kommentarer

Top Commenters

Tidernas Största Överspel – Plats 1

Inlägg av Måns Lindén den 19 juli 2011 i

Onyanserat

Mina damer och herrar, vi har nått vägs ände! Det är äntligen dags att dela ut guldmedaljen!

Det handlar om en skådespelare som har levererat överspel i närmare 20 års tid och utvecklingskurvan har varit häpnadsväckande. I det stora genombrottet (1972) var hans spel närmast letargiskt i sin karaktär, men nu nästan 40 år senare verkar det inte finnas en enda regissör på den jord som kan hålla nere hans manier och manér. Låt oss därför njuta av inte ett, inte två, inte tre, utan fyra klipp med mästarens mästare i överspel:

Jag ger er Mr. Al Pacino!

Filmen En kvinnas doft blev Al Pacinos stora come back efter flera års ökenvandring. Han vann en Oscar, mest tack var en ytterst enerverande catch phrase, men även för hans förmåga att stirra på ett ”övertygande” sätt. I den här filmen skulle han alltså spela blind, vilket inte hindrade honom från att använda samma trick i en handfull andra filmer, som i exempelvis Michael Manns adrenalinspäckade actionrökare Heat

Notera blicken. Notera skriket.

Vem hade ens kunnat föreställa sig att han skulle ta det till ytterligare en nivå?

För att förstå vidden av överspelet i Devil´s Advocate måste man så klart se hela filmen. Som jag minns det är slutmonologen runt 10 minuter och Keanu Reeves kan ju givetvis inte matcha Al Pacino utan står mest och mumlar som en försagd pojkpojke. Det triggar Al så mycket att det till slut börja brinna runt honom. Så mycket överspel blir det.

Hur toppar man detta då? Vad sägs om lite teater på film?

Det finns inget en skådespelare njuter så mycket av som att uttrycka sin kärlek till teatern och då vänder man sig så klart till den gamle barden. Det här var ju inte första gången Al våldförde sig på Shakespeare, jag minns med fasa hur han även vrålade sig genom några timmar Richard III.

Hur som helst, det här var bara ett axplock ur Al Pacinos katalog av galenskap; jag rekommenderar varmt att vika en timma eller två åt att dammsuga YouTube på fler klipp. Det är värt det. Jag lovar.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Får mig att tänka på den snygga men ack så dåliga Any Given Sunday där jag inte tror att hans karaktär var skriven för Al Pacino. Han skriker och stirrar och spottar som om han var fastbunden i sängen från Exorcisten men ändå konfronteras han av Cameron Diaz som säger något i stil med ”Where is you fire? Where is you passion?”…som om han vore Steven Wright.

  • Mats

    Obetalbart…

    Det jag gillar speciellt med Heat är att alla motspelare av någon fullständigt outgrundlig anledning blir fullständigt paralyserade av skräck varje gång denne 168 cm långe italianogubbe får frispel. Jag har för mig att han hotar någon med att slå sönder sin egen TV i en annan legendarisk scen.

  • Bra val, finns ingen värdigare överspelskung!

Fler onyanserade inlägg