Senaste Kommentarer

Top Commenters

Zombiekännarna minns George A Romero

Inlägg av Embla Sue Panova den 20 juli 2017 i

Onyanserat

Häromdagen dog George A Romero, mannen bakom zombiefilmerna Night of the living dead, Dawn of the dead, Day of the dead, Land of the dead och så vidare. Man kan utan vidare kalla honom för den moderna zombiens fader och antingen saknar man honom – eller så vet man inte vem han var.

Vi lät några av Sveriges mesta zombiekännare berätta om sina minnen och varför de kommer sakna honom.

Herman Geijer

Herman är zombieöverlevnadsexpert och författare till boken ”Zombieöverlevnad – din guide till apokaypsen” (2014) som jag tipsar om så ofta jag får chansen. I vinter kommer uppföljaren ”Strategier för överlevnad”. Den väntar jag och många med mig på med spänning. Läs mer på zombieoverlevnad.se.

George Romero kommer sannolikt gå till historien som en skräckgubbe, men det kanske vore mer sant att säga att han var en hippie. Han kopplade zombien till samhället och gjorde den därigenom ständigt relevant och i ständig utveckling. Romero var politisk redan från början och har använt zombien som metafor för olika orättvisor i samhället.
Få individer har betytt så mycket för populärkulturen som han. Dagens barn, 50 år efter Night Of the Living Dead, pratar om, fascineras av och räds zombien. Det avtrycket i kulturen är svårt att underskatta. Och vi vuxna räds att bli en zombie, en tom själlös konsument som har med ett begär efter mer som aldrig tar slut. Vila i frid.

 

Andres Rignell

Andres är en av Sveriges vassaste filmfotografer, som har plåtat bland annat läskiga (och ruskigt snygga) Psalm 21 (se den om du inte redan har gjort det), Maria Lang-filmerna och internetviralen Kära pappa (som nu har fler visningar än Epic split!). Andres är också ansvarig för fotot på årets julkalender och ett hängivet zombiefan.

Jag minns min härliga tid på 90-talet när jag började samla på film och framförallt skräck och action. En dag så kom jag över en zombiefilm som hette Dawn Of The Dead som fick mig sitta fastklistrad vi rutan. Detta var min första introduktion till zombies.

Sen upptäckte jag en annan zombiemästare, Lucio Fulci ,och på den vägen fortsatte min fascination av zombies. Idag läser jag och följer slaviskt ”The Walking Dead” som George sa gjorde att zombies blev mainstream, till skillnad från när han själv började – då han var ensam i sandlådan. Vi har mist en stor mästare, men han kommer leva kvar genom sina mästerverk. Han har varit viktigt för skräckgenren och inspirerat många av våra yngre filmskapare, inklusive mig själv.

 

Eva Thimgren

Eva är konstnären som zombiefierade hela Sveriges vardagsrum när hon började göra om gamla förbisedda porslinsfigurer till zombiekaraktärer med helt egna historier. I henens värld kan vem som helst bli zombie – åtminstone om man är gjord av porslin. (Butiken hittar du HÄR.)

Jag hörde talas om ”Dawn of the dead” när jag gick på högstadiet i slutet av 80-talet. Jag var redan då ett stort fan av skräck, men det här var något helt annat! Det blev början på en livslång kärlek till zombies för mig. Jag är fortfarande fascinerad av det postapokalyptiska samhället som alltid kommer i spåren av Zombieutbrottet. Det är härligt läskigt!

 

(Foto Andres: Christoffer Glans)


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg