Senaste Kommentarer

 • Johan Anderson on Dr Who – Alla tiders doktor

  Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har...
  Posted 21 juli, 2017
 • Simon on Vi drevar på.

  Inte så konstigt att folk tycker till om någons tröja eller smink i det sammanhanget, det utesluter inte att man...
  Posted 21 juli, 2017
 • Lindman1 on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Tack Petter! Det var mycket roligt att höra, det gjorde helt klart min dag. Jag suger åt mig berömmet likt...
  Posted 20 juli, 2017
 • Petter Stjernstedt on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Hej, måste bara säga att du skriver mkt bra! Beskrivande, metaforiskt, inlevelsefullt. Vi skribenter (Kulturbloggen) måste stötta varandra. Och håller...
  Posted 19 juli, 2017
 • Therese Wåtz on Dr Who – Alla tiders doktor

  Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått...
  Posted 19 juli, 2017

Top Commenters

”What is you want in the depth of your ignorance?” – Orson Welles till reklamregissör

Inlägg av Måns Lindén den 15 april 2015 i

Pressad stämning

Orson Welles när han fortfarande tyckte det var roligt med film

I mitt yrke som reklamregissör springer jag på en och annan skådespelare. I de flesta fall är det en fröjd att jobba med dessa yrkespersoner. Vi är alla på det klara med att det är ett jobb. Ingen av oss måste ”brinna för produkten”, det är ett jobb som ska göras. Varken mer eller mindre. Problemen uppstår i regel när man jobbar med gamla ringrävar. Någon som har gjort Shakespeare på Dramaten. Kanske rentav blivit regisserad av Bergman. Då krockar självföraktet med hungern efter lättförtjänta pengar och pressad stämning uppstår.

Orson Welles karriär gick inte riktigt som han hade tänkt sig. Han blev geniförklarad redan i 20-årsåldern efter Citizen Kane och efter det gick karriären sakta utför. I detta gamla inlägg kan ni se Orson göra reklam för whiskey på ett, ska vi säga mindre inspirerat sätt. Och här nedan är ytterligare två exempel på det frifall hans karriär befann sig i de sista 25 åren av hans liv.

I det första klippet gör han reklam för den lätt befängda produkten ”Champagne från Kalifornien”. Orson var helt ointresserad av att göra reklam för den här drycken, men han var desto mer sugen på att smaka på den. I stora mängder. Det här klippet, som aldrig användes, talar för sig själv.

Den andra klippet är en från en radioreklam. Produkten? Frysta ärtor. För Findus.

I ett desperat försök att uppbringa någon form av yrkesheder börjar Orson plötsligt kritisera manuset och har invändningar på diverse formuleringar. Dialogen mellan regissören och Orson är så plågsam att det tog mig flera försök att ta mig genom hela klippet. Men tro mig, det är väl värt det.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg