Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Adjustment Bureau – Recension

Inlägg av Christian Eklöw den 11 mars 2011 i

Recensioner

David Norris (Matt Damon) är en populär politiker från förorten som på målsnöret förlorar valet till senaten. När han sörjer förlusten springer han av en slump på balettdansösen Elis (Emily Blunt) och smäktande stråkar spelar romantiska melodier direkt. Tyvärr är det inte Davids och Emilys öde och det är där ”The Adjustment Bureau” kommer in i bilden. Jag ska inte avslöja för mycket men ”The Adjustment Bureaus” jobb är att se till så vi alla får det ”öde” som är förutbestämt. Det accepterar självklart inte David och sätter allt på spel för att få sin älskade Elis.

”The Adjustment Bureau” bygger på novell av Philip K. Dick (Blade Runner, Minority Report) och är överförd till vita duken av George Nolfi (manusförfattaren till Ocean’s Twelve och The Bourne Ultimatum). Det här är alltså George Nolfis regidebut och han borde nog valt en lättare historia att börja med.

Jag beundrar modet att försöka göra en romantisk thriller som både ska vara romantisk och spännande på riktigt men tyvärr håller det inte hela vägen. Matt Damon och Emily Blunt är riktigt bra i sina roller som törstande kärlekspar och det slår gnistor mellan dem när de möts. Deras första scen tillsammans är ett litet romantiskt mästerverk.

Tyvärr är det thriller-delen av filmen som inte funkar. ”The Adjustment Bureau” är faktiskt ganska larviga. Jag känner inget riktigt hot och David Norris bestämmer sig ganska tidigt för att skapa sitt eget öde så jag är aldrig riktigt orolig för att han ska misslyckas.

Sen är det ganska stora hål i manuset när det gäller filmen grundtematik. Skapar vi våra egna öden eller är de förutbestämda åt oss? Filmen försöker täppa till en del av dessa hål genom att påstå att det både finns en slump och ett förutbestämt öde och när det sedan visar sig att det förutbestämde ödet även kan ändras så har jag tappat all tro på den till en början ganska spännande frågeställningen.

”The Adjustment Bureu” är en ganska fin film om att kämpa för den man älskar men som thriller funkar den inte alls.

Trailer till The Adjustment Bureau från rstvideos trailerarkiv.

Expressen: 3 av 5 : DN: 3 av 5 : Aftonbladet: 3 av 5 : SvD 4 av 6

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Såg filmen igår och tycker att du har varit sjukt generös med betyget, djävla skitfilm helt enkelt:)

Fler onyanserade inlägg