Senaste Kommentarer

Top Commenters

Al Pacino på HBO – spelar Doktor Död

Inlägg av Måns Lindén den 3 maj 2010 i

Recension

Al Pacino - mannen som kan om han bara vill

Var tog den riktiga Al Pacino vägen? Jo, jag vet att han fortfarande gör filmer men med Pacinos tilltagande manusdyslexi har det på senare år inneburit gäspfester som ”88 minutes” och ”Righteous Kill”. Filmer där han helt slutat bry sig och bara gått på autopilot. ”Skådespelet” har inneburit att han har gormat sig genom scen efter scen på ett sätt som utlöst rysningar och akut genans för alla inblandade. Med undantag för hans agent och revisor.

Men det här är något annat. Det verkar som att något händer med Pacinos spel när det är för TV. Han blir mer nedtonad och utstrålar den där magnetiska karisman som han hade under det gyllene 70-talet. Förra gången han medverkade i en HBO-produktion var i den mästerliga miniserien ”Angels in America”. Då spelade han HIV-sjuke och djupt osympatiska högervridna adovakten Ray Cohn. Där excellerade han i en övrigt tung cast. Den här gången porträtterar han den kontroversiella läkaren Jack Kevorkian i ”You Don´t Know Jack”. Mannen som av amerikansk media snabbt döptes till ”Dr Death”.

Filmen, är baserad på verkliga händelser, och utspelar sig på 90-talet då den måttligt framgångsrik läkaren Jack Kevorkian uppfinner ”Mercitron”. Det är en snillrikt konstruerad självmordsapparat där patienten själv utlöser den dödliga giftdosen. För Dr. Kevorkian är rätten att leva och rätten att dö ett individuellt val. Som den ateist han är ser han enbart de rationella aspekterna och är helt oförstående inför den kristna högerns vrede. De åberopar guds namn och att allt liv är heligt. Han åberopar det fria valet och att varje människa ska vara herre över sitt eget öde.

Staten gör allt för att motarbeta Jack Kevorkian. De drar in hans läkarlicens och åtalar honom för medhjälp till självmord men esset i Jacks rockärm är patienternas egna historier. Eftersom han alltid ser till att videobanda konsultationerna med patienterna och de anhöriga, för att försäkra sig om att de verkligen vill avsluta sina liv, har han ryggen fri. Så när videobanden spelas upp i rätten inför juryn vinner han varje gång. För som Kevorkians advokat säger; ”Rättssalen är känslornas teaterscen” och tårarna vinner. Kevorkian får hybris och vill utmana ännu mer. Han vill på moraliska och etiska grunder legalisera aktiv dödshjälp. När han på ”60 Minutes” inför en miljonpublik på egen hand injicerar en dödssjuk patient är måttet rågat. Han blir åtalad för mord och den här gången kommer han inte undan.

Det är mycket som jag gillar med den här filmen trots att den är lite för lång och lite för pratig. Al Pacino är faktiskt sensationellt bra. Han får för en gångs skull spela sin ålder och han har verkligen lyckats fånga Jack Kevorkian manér och sätt att prata helt perfekt. En gedigen cast med John Goodman, Susan Sarandon och Danny Huston kompletterar fint  i övriga roller. Det är verkligen inget hjälteporträtt; Dr. Kevorkian var en besvärlig självupptagen enfant terrible och Barry Levinsson och Tom Fontana, som bland annat låg bakom ”Uppdrag Mord”, gör inget för att ändra på den bilden. Formen är effektiv med korniga videoinslag för att förstärka autenticiteten och det är intressanta etiska frågeställningar som tas upp.

Man förstår verkligen hur oerhört kontroversiell Dr. Kevorkian var och vilka mäktiga fiender han skaffade sig längs vägen. Han moraliska korståg var dödsdömt redan från början eftersom han var helt oförstående inför hur media fungerar. När medierna började exploatera freakshow-potentialen glömdes de moraliska och etiska frågeställningarna snabbt bort och allmänhetens tålamod tröt. Jack Kevorkians excentriska persona och hans trubbiga retorik blev till slut hans fall men frågan kvarstår; ”When it comes to assisted suicide, it is possible to love the sin and hate the sinner?”

”You Don´t Know Jack” släpps på DVD den 18:e oktober


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg