Senaste Kommentarer

Top Commenters

Cargo – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 3 november 2010 i

Recensioner

Alpernas Hollywood?

Saker jag kände till om Schweiz:

1. De gillar ost.

2. De tillverkar högkvalitativa urverk

3. De har en avslappnad inställning till guld från andra världskriget.

Sak jag inte visste om Schweiz:

1. Att de har en filmindustri.

Lika lite som ska bedöma en nation utifrån ens fördomar, lika lite ska man döma en bok efter omslaget. Eller i det här fallet DVD-omslaget. För ta en ordentlig titt på bilden nedan och ställ dig sedan frågan: ”Vill jag verkligen se den här filmen?”

Känns lite sådär va? Det tyckte jag med. Två timmar senare hade jag helt ändrat uppfattning.

”Cargo” är en science-fictionfilm av debutregissören Ivan Engler som härstammar från den för mig okända filmnationen Schweiz. Men trots att han delar nationalitet med H.R. Giger är det här verkligen ingen ”Alien” vi har att göra med, även om man förleds att tro det i början då filmen lånar friskt i både tematik och upplägg. Men utan att på något sätt förstöra upplevelsen kan jag direkt säga: det finns inga monster på skeppet. Men det är bra än då. Riktigt bra emellanåt.

Filmen utspelar sig år 2267 och på grund av miljöförstöring har jorden blivit obeboelig. Människorna bor numer på överbefolkade rymdstationer i omloppsbana kring jorden. Alla drömmer om att kunna lämna ”slummen” och göra den långa och kostsamma resan till paradisplaneten Rhea.

Dr Laura Portmann (Anna-Katharina Schwabroh) skriver på ett femårskontrakt och mönstrar på fraktskeppet Kassandra. Efter att hon har fullföljt sitt åtagande kommer hon ha tjänat ihop tillräckligt med pengar för att kunna åka till Rhea och återförenas med sin syster.

Besättningen på Kassandra jobbar i pass och däremellan befinner sig de övriga i djupsömn. När det är Dr. Lauras tur att göra sitt skift börjar hon ana oråd. Under en patrullrunda får hon sina farhågor besannade. Det är något som inte stämmer. Rymdskeppet saboteras på mystiska sätt och hon misstänker att de har inkräktare. Hon väcker övriga besättningen och dramatiken tar sin början.

"I´ll be right back"

”Cargo” är en framtidsdystopi med episka ambitioner och effektteamet har verkligen gjort underverk med den minimala budgeten (35 miljoner). Det är riktigt snyggt och regin andas stort självförtroende. Filmen skildrar effektivt den tärande och monotona tillvaron på rymdskeppet och det finns en skön vemodig ton som man känner igen från filmer som ”Sunshine” och ”Moon”. Om du gillar den typen av filosofisk sci-fi är den här filmen definitivt för dig. Går du igång på ”Starship Troopers” kommer du somna inom en kvart.

Halvvägs in i filmen börjar det tyvärr halta en aning. Det är lite för många karaktärer vilket resulterar i ojämn karaktärsutveckling, men tack vare en magnifikt visuell final hämtar den gode schweizaren ändå hem det till slut och betyget blir väl godkänt. Det ska bli mycket spännande att se vad han åstadkommer när han åker till Hollywood och får större medel till sitt förfogande.

Cargo finns på DVD från 3:e november


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Hm, ser bra ut! Något som är roligt är ju alltid att försöka lista ut vad som har hänt/kommer att hända av att bara se en trailer. (Visst, allt som oftast behöver man inte det längre eftersom en trailer numera kan summera en hel film med twists och allt, men i all fall).

  Av just Cargo får jag en känsla av att vi har någon slags "Soylent Green"-grej på gång.

  Du behöver inte avslöja något Måns, det är bara min känsla.

 • Jag tycker den verkar påminna en hel del om Battlestar Galactica i ton. Men ser väldigt lovande ut får sägas, ska försöka kolla in den.

 • Känns minst sagt befriande att använda ett annat språk än amerikanskan/engelskan här. Att en språkändring kan ge ett helt nytt perspektiv var lite oväntat. På något sätt kändes denna mer realistisk tack vare detta element. Grym film!

 • @Henrik. Att en av huvudpersonerna heter "Decker" är även det en tydlig referens.

  @Eduardo. Helt klart, det adderade en extra dimension på något sätt.

 • Pingback: Onyanserat rekommenderar Sci-Fi « Onyanserat – Blogg om film och tv()

Fler onyanserade inlägg