Senaste Kommentarer

Top Commenters

Crime City Love – Recension

Inlägg av Embla Sue Panova den 20 september 2013 i

Recensioner TV

ccl

Det var för sisådär tre, fyra år sedan som min då nyvunna kompis Hyper Nova peppade mig att börja med Roller Derby. Jag hade ingen aning om vad det var. Hyper förklarade: det är som ett lopp runt en bana där en ”jammer” ska varva så mycket hon kan under 2 minuter medan så kallade ”blockers” i andra laget försöker stoppa henne. (Och så tvärtom, givetvis, med andra lagets jammer och egna lagets blockers. Ni fattar.) Alla spelare har ett alter ego med eget derbynamn och så klär man sig med fördel med underbrallorna utanpå byxorna, som precis som Stålmannen. Som ett slags hockey på crack, tänkte jag och gick med i Stockholm Roller Derby.

Åtta månader senare slutade jag. Hjärnskakningar, benbrott och utslagna tänder – det var för livsfarligt för en fegskit på 35 plus (som dessutom aldrig hade stått på ett par vanliga skrillor innan)! Men. Tiden jag var med blev jag som uppslukad. Köpte snygga skejts, hittade på ett namn på den nya personlighet jag fick skapa mig och blev hon som äntligen fick nytta av ett brett arsel för att omkull folk på hjul… ALL min vakna tid gick åt till att tänka på rullskridskor och tacklingar och inte minst – mina nyvunna tjejkompisar i laget.
Roller Derby är inget nytt påhitt. Ända sedan 30-talet har tjejer dragit på sig rullskridskor och försökt åka snabbare än vinden och tacklas hårdare än stål. Det är givetvis mycket större i USA men blir allt större världen över och finns nu i fler städer i Sverige.
ccl2
Varför skriver jag nu om det här och lägger upp galna bilder från förr? Jo, på torsdag kl. 20:00 sänder SVT2 en dokumentär om Malmölaget Crime City Rollers som heter Crime City Love och jag har givetvis fått mig en förhandstitt.
Det är inte svårt för mig att fatta de här tjejernas kärlek till Roller Derby-livet och hur de fullkomligt går upp i att ha en alldeles egen plats där det bara är de som bestämmer. Roller Derby är nämligen en tjejernas sport där killar får delta endast som domare – eller maskots. I Crime City Love får vi träffa Alotta Riot som försöker balansera mammalivet med livet på skejts, BitterFit – en rookie som kommer upp sig och Fenix som blir kär i en spelare ur motståndarlaget.
För mig är Roller Derby en sport för de som vill skapa sina egna villkor och jag blir, helt oväntat faktiskt, så jävla rörd av att se de här tjejerna lite på distans. Se hur de kämpar och hur de brinner. Jag vet att man inte kan klara den här sporten om man inte är med till 200% – och det här är en fantastiskt fin liten dokumentär om en jävligt tuff sport med spelare som får filmande fotbollskillar att framstå som gråt-trötta småbarn.
Crime City Love är ett litet nedslag i ett Malmölag, men jag kan lova att precis samma glöd finns hos tjejer på hjul runtom i världen, i vartenda litet lag i varenda liten skitstad du kan hitta. Och Roller Derby må vara en liten sport, men den har ett enormt hjärta. Och vet ni vad – det blir bara större och större.
Se nu Klara Levins dokumentär på torsdag, annars drar jag på mig rullisarna och tacklar häcken av dig.
MVH Embla aka Em Plode.

PS: Det finns inte direkt en uppsjö filmer om Roller Derby (än) men för dig som blev sugen på en spelfilm att sätta tänderna i kan jag rekommendera ybergulliga Whip it, regisserad av Drew Barrymore. Vill du se fler dokumentärer rekommenderar jag exempelvis Hell On Wheels eller This Is Roller Derby.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg