Senaste Kommentarer

Top Commenters

Mike Tyson – innan han började bita folk i öronen

Inlägg av Måns Lindén den 29 juni 2010 i

Recensioner

Mike surnar till för att han måste gå en andra rond

En kväll hamnade jag framför den märkliga kanalen ESPN Classic. Det är TV-kanalernas motsvarighet till musiktidningen Mojo skulle man kunna säga. Eller Sweden Rock om ni så vill. Här står tiden helt stilla och det visas enbart klassiska matcher och bataljer från idrottshistorien. En idrottens Hall of Fame där dörren är stängd för alla nyheter. Programsättarna är troligen helt omedvetna om att det pågår ett fotbolls-VM i detta nu.

Testa om du tillhör du målgruppen:

Har du gått och funderat på hur det egentligen gick i FA-cupfinalen 1978 mellan Arsenal och Ipswich?

Suktar du efter klassiska NBA-klipp då rivalerna Larry Bird och Magic Johnson möttes under det gyllene 80-talet?

Då finner du en trygg hamn i ESPN Classic.

Programmet jag fastnade framför var ”Tyson Raw + Uncut”. Det är en serie i elva delar som visar matcher från mitten av 80-talet när Mike Tyson var 18-19 år och vann VARENDA match på knockout i första ronden. Det är otroligt fascinerande. Jag har alltid varit svag för boxning men i dag är det svårt att hitta så färgstarka profiler som Mohammed Ali, George Foreman, Sugar Ray Leonard eller Mike Tyson och därför har mitt intresse svalnat.

Men det här är bra. Det är rörande att se den unga Mike Tysons entusiasm och energi efter matcherna när han blir intervjuad av de imponerade reportrarna. Han är snabb i tanken och analyserar sina matcher på ett moget sätt och han pratar glatt om att han siktar på att boxas ”de närmsta tjugo åren”. Han tackar sin manager efter matcherna och skakar hans hand som en liten tacksam skolpojke, Det bör nämnas att detta var innan Don King kom in i bilden..

När programmet var slut var ju sugen på mer Iron Mike så jag plockade ner en film som stått ett tag på hyllan. James Tobacks omtalade och hyllade dokumentär ”Tyson”. Christopher har sågat den längs fotknölarna så jag har varit lite ovillig, men nu fanns ingen återvändo. Jag ville ha mer Mike Tyson och det här var enda sättet.

Christopher hade tyvärr rätt. Filmen var inte särskilt bra.

Den innehåller många och långa intervju-sekvenser med Mike Tyson, snyggt filmade förvisso, men det lyfter inte. Han är såklart mycket trögare i både tal och tanke nu, och den magiska karisman är som bortblåst. Mike Tysons livsöde må vara fascinerande, och även om han öppnar upp sig och verkligen rannsakar sig själv och sitt liv är det inte särskilt intressant eller överraskande. Allt som sägs vet vi redan om man har hängt med i mediabevakningen som har följt Tyson genom åren. I många fall låter svaren väl inövade; nästan som att han läser ur sin terapeuts anteckningar. Intressanta människor som säger ointressanta saker är och och förblir ointressant. Kolla bara på ”Inside The Actors Studio” med James Lipton.

Men det finns ett moment i filmen som är fantastiskt och det sker givetvis i ringen. I sin sista match mot den irländska medelmåttan Kevin McBride vägrar Tyson fortsätta matchen när sjunde ronden ska börja. Han håller istället ett långt brandtal till de chockade reportrarna där han ber publiken om ursäkt för sin klena insats, att han inte längre brinner för sporten, hur han enbart ställde upp för pengarnas skull och att han inte tycker det är roligt längre. Det är otroligt starkt och rörande i sin totala uppriktighet och man ser på Tyson hur förlösande det är för honom att få lätta sitt hjärta. Sån uppriktighet ser man inte längre i sportsammanhang eftersom PR-människorna håller sina guldkalvar stenhårt för att inte skrämma bort sponsorerna, men Mike Tyson hade vid det här laget nått den absoluta botten; han var bankrutt, frånskild, lurad och stämd av sin skurkaktiga manager Don King och helt utan sponsorkontrakt. Fast nånstans verkade han ändå bry sig om sitt eftermäle då det sista han sa var:

”I’m not going to disrespect the sport anymore by losing to this caliber of fighter”

Efter det lämnade han ringen. Förhoppningsvis för gott.

Tyson finns på DVD, headweb.com och sfanytime.com

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DnRVunw5-pQ&feature=fvst[/youtube]

Mike Tyson

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg