Senaste Kommentarer

Top Commenters

Panik i Byn – en helt unik upplevelse

Inlägg av Måns Lindén den 17 september 2011 i

Recension

Panik i byn

För många år sen fanns det en riktigt fin biograf i Stockholm som hette Riviera. Av någon anledning hade jag fått förhandsbiljetter till en film som hette The Matrix. Jag visste ingenting om filmen, hade egentligen bara sett en promotionbild på Keanu i fånig skinnkavaj och cyberpunk-brillor. Förväntningarna var med andra ord lågt ställda. Inte blev det bättre av jag hamnade bredvid Stefan Sauk inne på biografen. Sommarvärmen till trots hade han en stor scarf lindad runt halsen och han teater-reagerade genom hela visningen. Pustade och stånkande. Himlande med ögonen och skrattade forcerat. Det var så störande att jag bytte plats.

När filmen var klar och jag kom ut på gatan visste jag att jag hade sett något helt unikt. Mest tack vare bullet time-effekten som då var helt banbrytande, men som nu till och med brukas i svensk buskis.

Varför detta långa orerande om The Matrix?

Jo. Hur ofta kan man egentligen hävda att man haft en alldeles unik filmupplevelse? En gång om året? Ett riktigt bra år kanske två?

För egen del har jag haft två fullständigt unika filmupplevelser i år – Enter the Void och den belgiska Panik i Byn (Panique au Village)

Paniken är i full blom

Det belgiska paret Stéphane Aubier and Vincent Patar är regissörer och animatörer till denna surrealistiska och absurda film. De har valt den absolut mest tidskrävande animationstekniken som finns; stop-motion. Under 260 produktionsdagar animerades över 1 500 plastfigurer enligt den teknik som även Aardman (Wallace & Gromit) använder sig av. Resultatet är inget annat än fantastiskt. Och då inte bara för att de har valt en omständlig animationsteknik. Här på deras föredömliga hemsida kan ni läsa mer. Handlingen är som följer:

Även plastleksaker har sina bekymmer. När Cowboy, Indian och Häst en dag vaknar och märker att deras husväggar har stulits av tjyvaktiga amfibiemutanter slungas de ut på ett kaotiskt äventyr som tar dem till jordens medelpunkt, över frusen tundra med gigantiska pingvinrobotar, ner i en parallell undervattensvärld och tillbaka igen. Så välkommen till Byn där det råder fullständig panik!

Hur låter det där? Skruvat räcker inte ens halvvägs för att beskriva hur den här historien fortlöper. Filmen genomsyras av en total berättarglädje sprungen ur en kreativ friväxel som påminner en del om Michel Gondrys galenskaper. I ett ursinnigt tempo staplas absurditeterna på varandra och de generiska plastgubbar får på något märkligt sätt liv. Dreamworks och Pixar i all ära, men det finns något oerhört skönt med det här analoga manéret. Det skänker en autenticitet som gör att alla tokigheter i manus känns fullständigt naturliga och självklara.

50 miljoner tegelstenar

Eftersom min franska är mer än bristfällig tvingas jag använda det svenska ljudspåret och tyvärr så drar det (som vanligt) ner helhetsintrycket en aning. Vad är problemet med svensk röstregi egentligen? Det är de mest lättförtjänta pengarna i branschen och då borde man kunna begära en lite högre nivå. Men låt inte det hindra er från att se den här fullständigt fantastiskt unika filmen. Jag hade inte tråkigt en sekund och jag kommer nog sannolikt se den många gånger för att snappa upp alla genialiska detaljer.

Panik i Byn finns på DVD nu.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Vansinnig film och en utmaning att göra med stela plastfigurer 🙂 Jag tror du tänkte på bion (Nya) Riviera på Sveavägen, den lades ned som biograf 2003.

Fler onyanserade inlägg