Senaste Kommentarer

 • Johan Anderson on Dr Who – Alla tiders doktor

  Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har...
  Posted 21 juli, 2017
 • Simon on Vi drevar på.

  Inte så konstigt att folk tycker till om någons tröja eller smink i det sammanhanget, det utesluter inte att man...
  Posted 21 juli, 2017
 • Lindman1 on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Tack Petter! Det var mycket roligt att höra, det gjorde helt klart min dag. Jag suger åt mig berömmet likt...
  Posted 20 juli, 2017
 • Petter Stjernstedt on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Hej, måste bara säga att du skriver mkt bra! Beskrivande, metaforiskt, inlevelsefullt. Vi skribenter (Kulturbloggen) måste stötta varandra. Och håller...
  Posted 19 juli, 2017
 • Therese Wåtz on Dr Who – Alla tiders doktor

  Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått...
  Posted 19 juli, 2017

Top Commenters

Patriots Day – Recension

Inlägg av Eduardo den 31 mars 2017 i

Recensioner

patriots4

En relativt talande poster

I april 2013 så skakades Boston marathon av två bombexplosioner som kom att ta livet av tre civila och skada otaliga åskådare. Omgående konstaterades det att USA hade drabbats av det största terrordådet sedan 9/11 och de följande dygnen kom att totalt domineras av medias och polisens jakt på de misstänkta gärningsmännen. Timme för timme så samlades nationen kring de senaste nyheterna om vilka som var misstänkta eller låg bakom och vart dom gömde sig nu för att slutligen kunna följa live när jakten kom till sitt slut.

Patriots day beskriver detta händelseförlopp, och framförallt organiseringen bakom jakten – hur rättsväsendet måste sammarbeta över byråkratiska gränser, mot media och en ständig kamp mot klockan – en spänning som levereras trots att merparten av tittarna säkerligen vet om hur det hela slutade.

asdasd

Marky Mark som p-lisa

Mark Wahlberg spelar polisen Tommy Saunders som är tvångskommenderad till att övervaka loppet och snabbt hamnar han i händelsernas epicentrum och följer jakten på de misstänkta gärningsmännen. Tommys historia vävs samman med ett flertal andra personers synvinklar (baserat på verkliga karaktärer) – bland andra terroristernas – för att skapa en heltäckande bild av dådets omfattning vilket kan komma att bli lite väl spretigt. Perspektivet från terrorbröderna Dzhokar (Alex Wolff) och Tamerlan (Themo Melikidze) Tsarnaev hör till de mer intressanta – sett till den stora skillnaden mellan bröderna i ålder, språkbruk och kanske framförallt integrationen i det amerikanska samhället. Där den äldre Tamerlan verkar ha ställt sig mer utanför är den yngre Dzhokar som vilken annan collegekille som helst. Filmen berättar aldrig något mer om radikaliseringen eller motiven bakom det hela vilket kan tyckas som en missad chans men samtidigt är det inte syftet med en patriotrulle att ge några såna förklaringar.

asdasd

Marky Mark som polis

Filmen är skickligt genomfört och spänningen är tätt vilket är beundransvärt men tanke på att vi vet hur det går men bristen på nyanser eller reflektioner gör att det blir tradigt och alltför högtravande. Patriots day är i slutändan inte mycket mer än vad titeln skriver – en patriotisk film vars främsta syfte är att behandla USA största nationella tragedi efter 9/11 utan några större nyanser.  Hur charmig Bostonaccenten än är och hur många olika livsöden som vävs in blir det aldrig mer än en patriotiskt homage till sig själv.

 

Patriots day har premiär fredag den 31:a mars

betyg1_5


Skrivet av Eduardo

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.

Fler inlägg av Maila Eduardo
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg