Senaste Kommentarer

Top Commenters

Shutter Island – Recension

Inlägg av Christian Eklöw den 23 februari 2010 i

Recension

Är den magisk eller lite seg?

Shutter Island bygger på en fantastisk bok av Dennis Lehane. Det är faktiskt den bästa thrillern jag läst. Jag tänker inte bemöda mig med att skriva en trött sammanfattning av vad filmen handlar om, då jag anser att om man inte läst boken ska man inte ha en aning om vad filmens handling är.

Shutter Island klockar in på 2h 18 min och det kanske är lagom för att berätta denna invecklade historia. Problemet är att jag inte har en aning.

Filmen är stilsäkert och snyggt regisserad av Martin Scorsese. Leonardo DiCaprio är magisk som Teddy Daniels och resten av skådespelarensemblen gör också riktigt bra insatser.  Scenografin är grym och kostymen känns trovärdig.

Vad är då problemet?

Det är inte den överpompösa musiken som genomsyrar filmen och drar ner betyget en aning. Det är inte den stundtals hackiga klippningen, som jag antar är ett berättargrepp, som inte riktigt faller mig i smaken.  Det är inte de rumphuggna scenerna som känns lite för tightade i klippningen för att inte filmen skulle bli alldeles för lång.

Trots dessa brister skulle Shutter Island kunna vara magisk . Den kanske är det, men det vet inte jag.

För jag har läst BOKEN!

Det är inte så att jag är besviken på att min älskade bok har tolkats på ett annat sätt än vad jag hade föreställt mig. Problemet är att jag vet vad som ska hända. Jag vet vad som händer nästa sekund, nästa minut och nästa timme. Detta gör att jag inte kan känna spänning, skräck eller ångest och det gör mig förbannad.

Därför kan jag tyvärr inte ge något betyg till Shutter Island. En sak har jag dock lärt mig.

Jag ska ALDRIG mer läsa en bok.


Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • D e sjukt överskattat att läsa, i d här fallet med att läst bok innan man sett filmen så är det garanterat recept på disaster.

 • Petter

  Har precis läst 38 sidor i boken, men det blir väl att kasta den i soporna. Tur att jag blev varnad!

 • @Petter

  Boken är fantastisk, men gillar du film mer så kasta boken direkt.

 • Shutter

  Hej, jag har inte läst boken med såg däremot filmen förra helgen.

  Jag måste få yttra min besvikelse, efter denna film så är jag smärtsamt medveten om att kombinationen Leonardo DiCaprio/Martin Scorsese absolut inte är i närheten av någon garanti för lyckad filmproduktion.

  Under de två timmar och arton minuter kände jag precis ingen spänning alls. Jag vet inte om det var de riktigt sunkiga greenscreen-bilderna i början på färjan som fick mig ogilla från början men det är något med spänningsuppbyggnaden av denna film som inte alls lyckas.

  Boken kanske är fenomenal men på film blev det helt enkelt kass.

  Möjligen kunde de skrivi ner den ytterligare något och gjort en pjäs av den på stadsteatern i valfri småstad i Sverige.

  Shutter Island får max en tvåa av fem möjliga av mig.

  Den håller helt enkelt inte.

  Ha en fantastisk dag.

  @ Petter, gillar du att läsa böcker så kanske detta är den gång du borde läsa boken och strunta i filmen.

 • Tove

  Jag var och såg den igår, jag har inte läst boken, men jag tänker definitivt göra det nu. Jag gillade filmen. DiCaprio har äntligen växt i sina förstora skor och man behöver inte plågas av minnet av honom som Jack i Titanic när han släpper Roses hand och drunknar. DiCaprio har äntligen gjort något som jag faktiskt gillar honom i, tack för det Leo.

  Sen är ju Scorseses fantastiska bildspråk kanske lite övertydligt och amerikanskt ibland, men jag gillar det. Hade den varit en pjäs på stadsteatern i Borås hade jag hellre sett Titanic-scenen ovan om och om igen…

 • @Shutter

  Jag glömde kommentera greenscreen-scenerna i min recension. Kan bara hålla med dig. Jag tyckte inte de gav den effekt som jag antar att Scorsese var ute efter. En hyllning till den gamla skolan typ. Jag tyckte bara det var irriterande fult. Speciellt i bilscenen.

  @Tove

  Ska bli intresant och se ifall du kan få nått utbyte av boken nu när du sett filmen först. Kom gärna tillbaka och berätta.

 • Måns Lind&eacu

  Jag är inne på Toves linje. Jag tycker det är en lyckad filmatisering, och även jag hade läst boken innan och visste hur det skulle sluta.

  Det jag gillade mest var hur han på ett mycket elegant sätt planterade små ledtrådar genom filmen som mer eller mindre explicit berättade hur det egentligen låg till. Sen tycker jag att Leonardo var riktigt bra. För första gången någonsin lyckas han bära en film på sina axlar. Han är trovärdig och ser sliten och tärd ut och han lyckas faktiskt till och med hålla Boston-dialekten filmen igenom (vi minns ju alla med fasa hur det lät när han skulle härma sydafrikaner i Blood Diamond).

  Sen kan jag tycka att Scorsese borde ha brassat på ännu mer rent bildspråksmässigt. Älskar scenerna i koncentrationslägret där papper flyger i slowmotion till exempel. Även scenerna med Leos fru skulle mått bra av att vara lite mer surrealistiska och storslagna. Överlag tycker jag ändå att både fotot och ljudet var riktigt snyggt och filmen är uppe och nosar på en fyra, må vara en svag fyra men en trea känns helt enkelt för futtigt.

 • Alexander Kantsjö

  Jag har sett filmen, men inte läst boken och jag vet inte om det är en yrkesskada men jag hade listat ut twisten redan efter typ en fjärde del av denna onödigt långa film. Att jag dessutom har svårt att se Leonardo DiCaprio som något annat än en liten efterbliven pojke (fortfarande det bästa han har gjort) hur mycket skägg eller kilon han lägger på sig gör inte saken bättre. Han ser bara ut som en fet efterbliven liten pojke med hormonstörningar. Det faktum att jag listat ut handlingen gjorde också att den redan långa filmen kändes ännu längre. Visst var allting stilistiskt och snyggt, även om jag liksom Christian hade svårt för ibland staccatoliknande klippningen. Konstnärligt grepp säger vissa, medvetna klaffel säger jag. Det som irriterar mig mest är att jag kunde se i genom sakerna som störde mig och där skymta vilken otroligt bra film det skulle kunna blivit… och nej, jag ingen hybris och menar på att JAG skulle kunnat göra det. Men jag såg potentialen. Så därför tänker jag läsa boken, då jag är övertygad om att den förvaltar historien mycket bättre. Så Christian sluta inte läsa böcker! Men om du läser en bok som du älskar, tänk efter två gånger innan du går och ser en filmatisering av den. Man blir sällan helt nöjd eftersom man skapat sig en egen film inuti huvudet och där är allting perfekt och budgeten är oändlig!

Fler onyanserade inlägg