Senaste Kommentarer

Top Commenters

Sons of Anarchy – En Sopranos på motorcykel

Inlägg av Christian Eklöw den 30 mars 2010 i

Recension Serier & TV

Tv-serien Sons of Anarchy har visats i två säsonger i USA och den tredje kommer i höst. I Sverige har tv-serien blivit förpassad till tv400 och den som har tagit det beslutet måste antingen vara praktikant eller helt enkelt dum i huvudet. Jag vet inte hur många i Sverige som kan se tv400 men det är alldeles för få. Sons of Anarchy är kvalitets-tv.

Serien skapades av Kurt Sutter (The Shield), han är även med som skådespelare i serien. Sons of Anarchy handlar om ett motorcykelgäng i den lilla staden Charming, CA. Det är såklart inget vanligt motorcykelgäng som gillar att meka hoj och dricka en öl tillsammans utan det är ett gäng med vapenhandlare och mördare. En tv-serie om motorcyklar,våld, sprit och brudar skulle lätt kunna bli väldigt grabbig och töntig, men så är inte fallet här. Sons of Anarchy handlar om relationer först och främst. Visst är det våldsamt, men det är inte det som är huvudhandlingen det är mer en backdrop för att föra relationerna vidare.

Det är precis lika fascinerande här, som i Sopranos, hur de lyckas framställa dessa våldsmän och mördare som goda människor. För det gör de. Jag vill hela tiden mina mördares bästa och det är ju smått bisarrt måste jag säga. Det finns en uppsjö av fint utmejslade bi-karaktärer som gör att det aldrig blir tråkigt, men det är fyra huvudkaraktärer det kretsar runt. Två män och två kvinnor. Jax Teller (Charlie Hunnam) är vicepresident i klubben och är vår huvudkaraktär. Clay Morrow (Ron Perlman) är Jax ”plastpappa” och är president i klubben. Vid dessa två herrars sidor finns Jax mamma Gemma Teller Morrow (Katey Sagal) och Jax highschool-kärlek Tara Knowles (Maggie Siff). Katey Sagal (ex Peggy Bundy) är helt fantastisk. Jag tror på varenda andetag hon tar och hennes karaktär är riktigt bra skriven. Maggie Siff gör också en bra insats.

Peggy Bundy gör comeback

Nu kommer vi till det enda problem jag har med serien. De manliga huvudrollerna är varken särskilt intressant skrivna eller välspelade av Charlie Hunnam och Ron Perlman. Det är synd, men det kanske är så att Katey är så magiskt bra att grabbarna inte har en chans. Trots den ganska stora bristen så är detta mycket bra. Med bättre manliga huvudkaraktärer hade Sons of Anarchy kanske kunnat snudda vid Sopranos, men nu får den nöja sig med att vara på en god andra plats. Jag tror i och för sig inte att det någonsin kommer att produceras en tv-serie om kriminella som är bättre än Sopranos, men Sons får gärna överbevisa mig med framtida säsonger.

Jag skulle bara vilja avsluta med att tacka den som gav Katey Sagal en riktigt chans i en riktig roll. Kanske Al Bundy står på tur?

Gör oss alla en tjänst och bojkotta tv400. Köp den istället: Dvd och Bluray

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • En bra serie, absolut! Angående Al Bundy, det vill säga Ed O'Neill, så har han en av de bärande rollerna i komedihiten Modern Family (som jag i och för sig tycker är rätt överskattad). Ingen tung dramaroll, men någon typ av comeback i rampljuset.

 • @martin Har inte hört talas om Modern Family, men ska kolla upp den direkt. Ed O’Neill är ju en gammal ungdomsidol.

 • Måns Lind&eacu

  Ed O`Neill gjorde även en fantastisk liten roll i den sorgligt insomnade HBO-serien "John from Cincinatti"

 • Gör det. Men som sagt, jag tycker att den är lite överdrivet hyllad i USA. Community, till exempel, är så mycket bättre!

 • Hank

  Tycker serien håller hög klass. Den har långa och bra linjer och känns välspelad. Det som är roligt är att Kurt Sutter (skaparen) också är engagerad med sina fans och gärna berättar det lilla extra dvs den växer även utanför tv:n. både via facebooks fansite samt sin egen blogg.

  http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Kurt-Sut

  http://sutterink.blogspot.com/

 • @Hank Tack för tipsen ska absolut kollas upp. Undrar dock om det finns spoilers? Är inte riktigt klar med säsong 2 och vill ju inte förstöra min upplevelse.

 • Pingback: Yeah, what ever | The life of 5x-f()

 • Frank

  Finns redan en serie om kriminalitet som är bättre än Sopranos. Det är förstås The Wire, bästa som någonsin gjort så om du inte sett den bör du ge den en chans.

 • @Frank Har sett den och älskar den. Jämförelsen med Sopranos kommer ifrån att jag tycker SONS är mer lik till konceptet.

 • David

  Alla serier bleknar i jämförelse med The Wire. I jämförelse med den framstår sons of anarchy som ett skämt. Jag gillar SOA. Ett bra tidsfördriv. Men våldsamt överdriven, tveksamma skådespelare och inte i närheten av briljansen som är The Wire.

 • @David Självklart är The Wire i en klass för sig men jag tycker fortfarande att SOA är riktigt bra.

 • Eftersom Katey Sagal (Peggy Bundy) är gift med upphovsmakaren Kurt Sutter är det nog honom vi ska tacka för hennes revival.

  Al Bundy gjorde ju för övrigt en riktigt skön roll i sorgligt förbisedda och för tidigt nedlagda ”John from Cincinatti”

 • EvaS

  Vi har just slukat tredje säsongen av SoA och längtar efter fjärde. Tack för all bra info om serien jag fick här!!!

 • Pingback: Charming - ett US-amerikanskt Midsomer med bikers | Svensson()

Fler onyanserade inlägg