Senaste Kommentarer

Top Commenters

Stockholm – Underhållande (!) gisslandrama med Ethan Hawke och Noomi Rapace

Inlägg av Anette Hamel den 2 juli 2019 i

Film Recension

Stockholm

Norrmalmstorgsdramat 1973 fick Sverige att hålla andan. En bankrånare tog personal på Kreditbanken som gisslan, krävde en stor summa pengar och att en fånge skulle friges och föras till banken. Denna film säger sig vara ”baserad på en absurd, men sann historia” och visst, berättelsen följer det som är känt om händelsen relativt väl, men tar sig friheter – och det är uppfriskande.

Med ”Stockholmssyndromet”, ett begrepp som myntades efter Norrmalmstorgsdramat, menar man att en person i en hotsituation börjar sympatisera med och försvara gärningsmannens agerande. Forskning har kommit fram till att det främst beror på rädsla för att råka ännu värre ut. Ethan Hawke gör rollen som nervös och klantig bankrånare och Noomi Rapace spelar en av personerna han kidnappar. De är helt perfekta i sina roller! De lyckas med bedriften att få sina karaktärer sympatiska, roliga och intressanta. Plus att deras märkliga relation känns trovärdig – vilket kanske är mest absurt av allt!

Stockholm

Jag var väldigt nöjd när jag gick ut från biosalongen! Hade inte förväntat mig att skratta så mycket, men vid närmare eftertanke hade jag nog inte förväntat mig att skratta alls. I en av filmens märkligaste (och roligaste!) scener pratar en gravallvarlig Noomi med sin man om fisk! Så minnesvärt!

Stockholm bjuder på en skön 70-talskänsla. Det är en underhållande svart komedi med en humor som verkligen tilltalar mig, men jag kan tänka mig att den inte går hem överallt. Misstänker att filmen tyvärr lär få ett blandat mottagande hos publiken. Gå och se Stockholm och avgör själv! Jag rekommenderar den hursomhelst varmt.

Stockholm har biopremiär den 5/7

Foto: Scanbox

Skrivet av Anette Hamel

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg