Senaste Kommentarer

Top Commenters

Alla är fotografer: Den manliga blicken

Inlägg av Embla Sue Panova den 5 mars 2015 i

Serier & TV

foto

Jag kan inte direkt säga att jag har följt tv-programmet där Henrik Schyffert och Johan Rheborg får i uppgift att fotografera olika saker, men när jag råkat slå på tvn har jag gillar det jag har sett och tittat klart. Nu är säsong 2 igång och första avsnittet var jag faktiskt tvungen att tajma på grund av temat. Genus. Och jag säger som jag brukar: är du en av dem som tycker det här med sexism, feminism och genus är dravel – fortsätt läs och framför allt se programmet. För det blir inte mycket tydligare än såhär.

I förra säsongen, i ett avsnitt jag missade, fick de bägge ”fotograferna” hård kritik från Tomas Gunnarsson (som kallar sig för Genusfotografen när han bloggar och föreläser) efter att ha tagit bilder som cementerar könsrollerna. Istället för att avfärda kritiken som omotiverat käbbel bjöd duon in honom för att guida i en självutnämnd bakläxa. Stort och spännande.

ad

Man skulle kunna tro att vi har kommit längre än såhär, men har vi det?

 

I ett halvtimmesprogram blir vi guidade i grunderna kring vad som är så missvisande i de flesta bilderna vi blir matade med och hur vi sväljer allt med hull och hår. Så till den grad att vi själva anammar fotografiernas kroppsspråk i våra egna liv.

Det här är inte bara en bakläxa för Schyffert och Rheborg utan en bra ögonöppnare för oss tittare att vara mer kritiska – och kanske ta en titt på om det vi tänker om oss själva faktiskt inte kommer från omslaget till ett modemagasin.

Första avsnittet ser du på SVT Play HÄR eller på SVT 1 klockan 01:35 i natt.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg